Analiză

Aveţi planuri să vă construiţi o casă în 2012? Cât costă la început de an loturile de casă la 15-20 km de centrul Capitalei

Mulţi bucureşteni visează la o casă pe malul lacului

Mulţi bucureşteni visează la o casă pe malul lacului

Autor: Cristi Moga

09.01.2012, 20:37 25017

Pentru multe agenţii imobiliare ieri a fost prima zi lucrătoare din an, ocazie cu care pe site-urile de profil au apărut anunţurile noi sau reactualizate cu proprietăţile imobiliare din portofoliu la preţurile "de 2012".

Care sunt primele concluzii? Te­renurile de case din jurul Bucureştiului au preţuri pornind de la 15 euro/metrul pătrat, dar pot sări de 200 de euro/mp în zona de nord.

În aceste condiţii, nordul rămâne zona cu cele mai scumpe proprietăţi imobiliare din Bucureşti datorită intrastructurii mai bune, a aeroporturilor, a pădurilor şi a dezvoltării generale a Capitalei către Otopeni, Snagov sau Buftea, comune în care preţurile sunt chiar şi de cinci-şase ori mai mari decât în Domneşti, Bragadiru, Berceni sau alte localităţi aflate la sud şi vest de Capitală.

Unul dintre cele mai ieftine loturi de casă disponibile pe site-urile cu proprietăţi imobiliare se află în comuna Domneşti, în zona Ciutaci, unde o agenţie imobiliară a scos la vânzare pentru 8.000 de euro un lot de 520 de metri pătraţi, adică ceva mai mult de 15 euro/mp.

În ce constă mai exact acest teren aflat la 15 kilometri de Piaţa Unirii? Ultima porţiune din drumul de acces, circa 500 de metri, este pietruită, iar lotul nu este deocamdată în zona intravilană, "dar face parte din PUG-ul propus spre aprobare, astfel că în scurt timp va fi trecut în intravilan cu destinaţia de locuinţe", spun agenţii imobiliari.

Utilităţile se află la o distanţă de 350 de metri liniari faţă de teren, astfel că la preţul de 8.000 de euro mai pot fi adăugate câteva zeci de mii de euro pentru o eventuală racordare individuală la curent şi gaze. De luat în calcul este şi posibilitatea ca infrastructura din zonă, electrică în primul rând, să fie suprasolicitată, caz în care penele de curent ar putea deveni o obişnuinţă în special în anotimpul rece. Agenţii imobiliari spun însă că se găsesc clienţi pentru această zonă.

"Sunt mulţi clienţi care aleg să construiască în regie proprie sau cu firme specializate case pe pământ şi ajung la un preţ de 38.000-40.000 de euro, fără teren, pentru o casă formată din parter - living, bucătărie şi baie - şi două-trei dormitoare la etaj, având finisaje medii. Sunt multe firme care construiesc în felul acesta în actuala perioadă, când mâna de lucru este ieftină. În ceea ce priveşte utilităţile, metrul liniar costă cam 150 de lei atât pentru gaz, cât şi pentru curent, atâta timp cât vorbim de o intrastructură de pe domeniul public", spune Ion Neagu, agent imobiliar la firma care vinde terenul în Domneşti.

Negocieri între 15 şi 20%

Infrastructura rutieră din zona Domneşti este de asemenea problematică, în condiţiile în care căile de acces sunt fie prin prelungirea Ghencea, fie prin şoseaua de Centură, ambele drumuri având câte o singură bandă pe sens.

Pe hartă, din Domneşti până la Piaţa Unirii sunt doar 15-16 kilometri, dar la orele dimineţii acest traseu poate dura chiar şi mai mult de o oră.

"Preţurile sunt oricum mult mai mici decât în urmă cu câţiva ani şi se mai negociază cam 15-20% din preţ. Sunt persoane care au loturi mari şi se găsesc în situaţia de a avea nevoie urgentă de bani şi aleg să vândă câteva parcele pentru un preţ scăzut. Pe zona de vest sunt căutate terenuri atât în prelungirea Ghencea şi pe Şoseaua Alexandriei, cât şi în Cornetu, Domneşti sau Ciorogârla, unde s-au făcut progrese importante în dezvoltarea utilită­ţilor", mai spune Neagu.

În nord se negociază mai puţin

La marginea de nord a Capitalei, în apropierea şoselei Bucureşti - Târgovişte, la 11 kilometri de Piaţa Victoriei, metrul pătrat de teren este de şase ori mai scump decât în Domneşti, astfel că o altă agenţie imobiliară solicită 55.000 de euro pentru un lot de 622 de metri pătraţi (88 euro/mp), cu acces la toate utilităţile, străzi asfaltate şi un regim de înălţime care permite ridicarea unor case cu parter şi un etaj.

Acest preţ poate fi considerat o excepţie în zona de nord, unde agenţii imobiliari spun că preţurile medii sunt de două ori mai ridicate.

"Pe zona de nord în care activăm, Siseşti - Băneasa - Pipera, loturile pentru case au preţuri medii de circa 200 euro/mp şi se negociază cam 10%. Acel lot scos la un preţ de 88 de euro/metrul pătrat se află în apropierea restaurantului Doi Cocoşi, zonă care este mai puţin căutată", spune George Stancu, consilier imobiliar care a scos acest teren la vânzare.

Stancu spune că preţurile de construire a unor case se ridică la aproximativ 400 de euro/metrul pătrat cu finisaje medii, astfel că într-un buget de maxim 100.000 de euro ar putea fi realizată o casă nouă de circa 100 de metri pătraţi în nordul Capitalei. Se fac tranzacţii? "Am vândut două loturi în luna decembrie, unul pe Jandarmeriei, de 500 de metri pătraţi cu 105.000 de euro şi un altul de 950 de metri pătraţi pe Regimentului la 146.000 de euro. Anul acesta n-am vândut nimic deoarece azi (luni - n. red.) este prima zi lucrătoare. Oricum, în nord sunt destul de puţini proprietari care sunt dispuşi să vândă acum, deoarece preţurile au scăzut cu 70-80% faţă de 2008", a mai spus agentul imobiliar George Stancu.

"De doi ani n-am mai vândut nimic"

În jurul Capitalei au fost numeroşi investitori care au cumpărat în urmă cu câţiva ani loturi de zeci de mii de metri pătraţi pe care sperau să le vândă în parcele mici după ce le racordau la utilităţi, dar puţine astfel de planuri s-au concretizat.

Un proiect de acest gen este şi în Cernica, denumit Nature Delight Residence, unde pentru loturile de 600 mp este cerut în prezent un preţ de 36.000 de euro, adică 60 de euro/mp.

"Nature Delight Residence este un proiect din perioada 2007-2008 în care un investitor a luat două loturi de teren pe care le-a împărţit în 52, respectiv 60 de parcele, a tras curent şi gaze şi încearcă să le vândă. Preţurile sunt în prezent cam cu 40% mai mici, dar de vreo doi ani nu s-a mai vândut niciun lot", spune Răzvan Câmpulungeanu, un agent imobiliar al firmei care se ocupă de vânzarea acestui proiect. El spune că în condiţiile în care numărul tranzacţiilor cu terenuri a fost redus în ultimii ani, s-a concentrat pe închirierea de apartamente în interiorul Bucureştiului, o piaţă care a rămas activă deoarece mulţi potenţiali clienţi şi-au amânat planurile de achiziţii.

"Proiectul este unul de viitor, dar trebuie asfaltat drumul de acces. Până în prezent au fost construite două case pe un lot şi patru pe cel de-al doilea, dar în stânga-dreapta s-a construit destul de mult în ultimii ani", a punctat Câmpulungeanu.

Până la finalizarea integrală a centurii ocolitoare a Capitalei şi a principalelor căi de acces în oraş, mutarea în comunele din jurul Bucureştiului reprezintă un pariu destul de riscant, dar actualele preţuri la terenuri permit măcar realizarea unor calcule realiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO