Analiză

Chideşciuc, ING: Economia scade cu 2% în 2011. Vom vedea noi măsuri de ajustare

Chideşciuc, ING: Economia scade cu 2% în 2011. Vom vedea noi măsuri de ajustare
12.08.2010, 23:54 41

Produsul Intern Brut (PIB) se va contracta cu 2% anul viitor, încondiţiile în care Guvernul trebuie să se încadreze într-un deficitbugetar de 4,4% faţă de 6,9% anul acesta, iar pentru a atinge acestobiectiv va fi nevoie de noi măsuri de ajustare fiscală laînceputul anului, apreciază Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef alING Bank.
"Este foarte probabil ca în prima parte a lui 2011 să fie nevoie denoi măsuri de ajustare. Dacă nu vor fi măsuri de ajustare fiscală,vom vedea cel puţin concedieri mai accelerate în sectorul public",afirmă Chideşciuc.
El spune că se va înregistra o contracţie a consumului privat şi înprima parte a anului viitor, urmând ca acesta să revină pe plusabia în trimestrul doi. Astfel, şi economia va trece pe plus lajumătatea lui 2011, dar pe întregul an va fi consemnat unminus.
Economistul-şef al ING consideră că fără măsurile de ajustarefiscală anul acesta economia ar fi înregistrat un plus de 2%, darîn acest caz deficitul bugetar ar fi depăşit 9% din PIB.
Chideşciuc apreciază că factorii care au dus la scăderea economieicu 7,1% anul trecut au fost mai degrabă interni decât externi, încondiţiile în care exporturile au o pondere de numai 30% înProdusul Intern Brut. "În mod evident România are o problemă deproductivitate care ţine şi de modul în care sunt organizateafacerile. Multe companii se bazau pe bani de la stat, iar cândstatul nu a mai avut de unde plăti şi-au oprit motoarele", adeclarat el.
Economistul-şef al ING spune că unul din motivele pentru careeconomia a înregistrat o contracţie atât de puternică anul trecuteste reprezentat de faptul că românii nu au mai avut bani pentruconsum. Consumul se baza în mare parte pe îndatorare, iar preţulbanilor a crescut foarte mult în momentul în care criza a izbucnitpe plan local, pentru că Banca Naţională a ales să protejeze cursulcu riscul creşterii volatilităţii dobânzilor.
Chideşciuc se aşteaptă ca în trimestrul doi economia să fiînregistrat un plus datorită unei reveniri a creditării ca urmare ascăderii ratelor de dobândă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO