Industria alimentară şi a băuturilor din România, o piaţă de peste 10 miliarde de euro, a înregistrat în T1/2018 o creştere de 6,1% a producţiei, respectiv 8,1% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă din 2017, cifre care poziţionează ţara pe primul loc în Uniunea Europeană, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor Eurostat, citate de compania de cercetare Food Drink Europe.
Astfel, România a depăşit ţări precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria, care au avut la rânduri lor creşteri la nivelul industriei alimentare, însă mai mici.
Evoluţia pozitivă a sectorului alimentar în primele trei luni ale anului vine în contextul în care consumul a fost şi el pe o pantă ascendentă, iar economia a avansat cu 4% faţă de primul trimestru din 2017. În plus, veniturile populaţiei au continuat să crească dacă luăm în calcul că de la 1 ianuarie salariul minim s-a majorat.
Însă, cu un salariu minim brut de 413 euro (1.900 de lei) pe lună, adică 252 de euro net, România se află în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Bulgaria este pe ultimul loc cu un salariu minim net de 226 de euro pe lună.
Dacă un angajat român câştigă net 252 de euro, ca salariu minim, un salariat din Ungaria are cu 40 de euro mai mult, în timp ce unul din Cehia are cu 165 de euro peste nivelul de pe piaţa locală. Prin comparaţie, un salariat polonez câştigă cu 113 euro mai mult decât un român plătit cu minimul pe economie.