Analiză

Vremea bună a adus 7,9 miliarde de euro în PIB

Autor: Gabriel Razi

16.02.2014, 21:34 152

Agricultura a fost anul trecut o adevărată vedetă a economiei ca urmare a vremii bune,  ceea ce a adus afaceri totale de 18,5 miliarde de euro, rezultat de maxim istoric şi apropiat faţă de vârfurile din 2011 şi 2008.

Valoarea adăugată brută, adică plusul de valoare pe care fermierii l-au adus în economie, s-a ridicat la 7,9 miliarde de euro, fiind al treilea rezultat ca valoare din ultimii şapte ani. Agricultura a acoperit astfel aproximativ 7% din Produsul Intern Brut. Plusul din agricultură a fost susţinut anul trecut de piaţa cerealelor, a plantelor furajere, dar şi de zootehnie. Împreună, aceste trei segmente din agricultură înseamnă 11,2 miliarde de euro, adică aproape două treimi din totalul încasărilor din agricultură.

În piaţa cerealelor, creşterile au fost generate de majorările de productivitate în condiţiile în care pârghia preţurilor a avut un impact minim având în vedere că rezultatele bune din marile centre de producţie din economia mondială au trimis cotaţiile pe o pantă descedentă în a doua jumătate a anului.

România a strâns oficial 20,1 milioane de tone de cereale şi alte 2,4 milioane de tone de seminţe oleaginoase din recoltele de floarea-soarelui şi rapiţă. Suprafeţele mari însămânţate şi vara ploiasă au permis producţiei locale să ocupe al doilea loc în UE pentru producţia de porumb şi primul loc la floarea-soarelui. Recolta de grâu a plasat România pe a cincea poziţie a podiumului UE.

Agricultura rămâne însă o piaţă volatilă şi dependentă aproape în totalitate de condiţiile meteo având în vedere că suprafeţele de teren irigate acoperă numai câteva procente din suprafaţa arabilă de 8,8 milioane de hectare. Niciun guvern din ultimii 20 de ani nu a reuşit să pună în mişcare un proiect de infrastructură viabil astfel încât zonele agricole cheie să fie protejate cu ajutorul unei infrastructuri de irigaţii. Actuala administraţie a reluat ideea investiţiei de câteva miliarde de euro în canalul Siret - Bărăgan, însă până acum autorităţile nu au prezentat oficial niciun buget concret, calendar de desfăşurare a lucrărilor sau numele unui investitor interesat.

Totuşi, agricultura are în continuare un mare potenţial de creştere, având în vedere că persoanele fizice din agricultură cu suprafeţe de până la 10 hectare exploatează 2,6 milioane de hectare de teren agricol, 19,5% din total.

Întreaga piaţă comercială a producţiei agricole este împărţită între fermierii persoane fizice cu un total de 4,4 milioane de hectare şi companii cu alte 5,4 milioane de hectare, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Anul trecut, România s-a clasat pe locul opt în Uniunea Europeană în funcţie de valoarea producţiei agricole, în spatele Franţei, Germaniei, Italiei, Spaniei, Marii Britanii, Olandei şi Poloniei. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO