Austria

El Dorado in materiale de constructii

El Dorado in materiale de constructii

Grupul austriac Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi de pe piata romaneasca, detine in Romania doua unitati de productie in care a investit circa 36 de milioane de euro

26.10.2007, 22:01 193

Producatorii austrieci de materiale de constructii au in derulare si au finalizat investitii totale de peste 200 de milioane de euro in unitati de productie de materiale de constructii, cele mai mari proiecte fiind derulate in caramizi, tigle ceramice, placi ceramice sau mortare.
Grupul austriac Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi de pe piata romaneasca, detine in Romania doua unitati de productie, la Gura Ocnitei (langa Targoviste) si la Sibiu, in care a investit circa 36 de milioane de euro.
In plus, Wienerberger va livra pana la sfarsitul anului o noua fabrica in apropiere de Cluj, la Tritenii de Jos, in care va investi circa 20 de milioane de euro.
Investitiile Wienerberger din ultimii ani s-au resimtit puternic in evolutia cifrei de afaceri a companiei, care a ajuns anul trecut la 46,4 milioane de euro, echivalentul a 2% din totalul veniturilor grupului austriac, in crestere cu 60% fata de anul precedent, in timp ce profitul net s-a triplat pana la 6 milioane de euro.
Majorarea profitului net a fost posibila in conditiile in care 2006 a fost primul an in care ambele fabrici pe care le detine au ajuns sa functioneze la capacitate maxima, situatie care a condus la majorarea volumul vanzarilor. Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a preluat o fabrica de caramizi in 2003 de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea pe langa pretul pe pachetul de actiuni si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.
Un alt grup austriac care a anuntat investitii masive este BauMit, subsidiara locala a concernului international BauMit Wopfinger, care va aloca peste 30 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in capacitati de productie de mortare in sistem greenfield in Bucuresti, in Banat si in Moldova.
BauMit va incepe anul acesta o investitie de peste 10 milioane de euro in sudul Bucurestiului, langa soseaua de centura, intr-o noua capacitate de productie. Compania activeaza pe piata interna din 1995 si a investit deja in Romania peste 15 milioane de euro.
BauMit Romania a realizat anul trecut o crestere a vanzarilor de aproximativ 30%, pana la circa 30-32 de milioane de euro, si estimeaza pentru acest an o crestere tot cu 30% a cifrei de afaceri.
Reprezentantii companiei au precizat ca in prezent, din totalul productiei BauMit Romania, 15% este exportata, dar ca acest procent se va diminua odata cu deschiderea de fabrici in tarile in care Schmid Industries (holdingul care detine marca BauMit) are reprezentante.
Alaturi de BauMit si Wienerberger, au intrat pe piata si alte companii care au derulat investitii puternice in productie, precum Semmelrock, producator de pavaje, divizie a grupului Wienerberger, SW Umwelttechnik, productia de aparatura tehnologica pentru protectia mediului, Lasselsberger, producator de placi ceramice sau Tondach, producator de tigle ceramice.
Spre exemplu, Semmelrock, divizia producatoare de pavele din beton a grupului austriac Wienerberger, intentioneaza sa-si dezvolte operatiunile din Romania si alte state din Europa Centrala si de Est, avand in plan investitii de peste 45 de milioane de euro.
Nu doar producatorii de materiale de constructii si-au extins activitatea pe piata locala, ci si gigantii pietei austriece de constructii, precum Strabag, Swietelski, Alpine sau Porr.
Acestia s-au pozitionat in ultimii ani ca unii dintre principalii contractori ai lucrarilor de infrastructura din Capitala, lucrari civice sau de constructie a unor proiecte imobiliare.


Raiffeisen Evolution: proiecte de minimum 20 mil. euro
Raiffeisen Evolution, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului austriac Raiffeisen, a anuntat ca este interesata sa dezvolte proiecte imobiliare atat in Bucuresti, cat si in orasele mari din provincie, cu o valoare de vanzare de minimum 20 mil. euro. Raiffeisen Evolution a investit pana in prezent pe piata locala 50 mil. euro, suma care cuprinde dezvoltarea imobilul de birouri Floreasca Tower, devenit ulterior Oracle Tower, vandut la sfarsitul anului 2005 cu 20 mil. euro catre compania austriaca de asigurari Uniqa, si achizitionarea cu 25 mil. euro a terenului pe care va fi dezvoltat proiectul Floreasca City. Cel mai important proiect al Raiffeisen Evolution este Floreasca City, aflat intre Calea Floreasca si Barbu Vacarescu, care se va intinde pe o suprafata de 4 hectare si va cuprinde in prima faza un centru comercial, Promenade Mall, cu o suprafata totala de 50.000 mp, si o cladire de birouri, Sky Tower, cu 33.000 mp. Floreasca City va atrage investitii de 200-250 de milioane de euro si este cel mai mare proiect aflat in derulare in Europa in cadrul grupului Raiffeisen Evolution.


Divizia imobiliara a Erste a anuntat proiecte de 500 mil. euro
Sparkassen Immobilien, divizia imobiliara a grupului austriac Erste, a anuntat investitii de 500 milioane de euro pe piata locala, Sun Plaza fiind cel mai important proiect din Romania al companiei. Sparkassen detine o participatie de 50% in Sun Plaza, centru comercial care va avea o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, implicand o investitie de aproximativ 150 de milioane de euro. Un alt proiect al companiei va fi dezvoltat la Jilava, unde Sparkassen va dezvolta un centru comercial cu o suprafata de 45.000 mp, in urma unei investitii de minim 40 de milioane de euro. Grupul financiar Erste, principalul actionar al BCR, cea mai mare banca romaneasca, a adus anul trecut pe piata locala si divizia imobiliara, prima mutare fiind preluarea hotelului Novotel din centrul Capitalei, in urma unei tranzactii de 30 de milioane de euro. Sparkassen este activa si pe segmentul spatiilor de birouri, unde are in dezvoltare doua proiecte pe Calea Grivitei din Bucuresti, cu o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 20.000 de metri patrati.


Premiumred: investitii de 400 mil. euro in cinci ani
Compania de dezvoltare imobiliara Premiumred, subsidiara a grupului financiar Volksbank, a anuntat proiecte cu o valoare cumulata de circa 400 de milioane de euro, in urmatorii cinci ani. Primele doua proiecte ale Premiumred sunt derulate in zona Pietei Victoria, si anume, constructia a doua cladiri de birouri care implica o investitie cumulata de circa 3 de milioane de euro. In afara celor doua proiecte de birouri, compania anuntase anterior ca poarta negocieri pentru achizitionarea altor terenuri in Bucuresti, cu suprafete cuprinse intre 5 si 12 hectare, pe care ar putea dezvolta mai multe proiecte imobiliare. In urmatorii cinci ani, Premiumred vizeaza totodata extinderea in orase precum Constanta sau Brasov. Grupul bancar Volksbank este prezent pe piata locala, prin intermediul Investkredit, de care apartin companiile Premiumred, Immoconsult Leasing si Europolis, pe mai multe segmente ale pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO