Austria

Industrie - Office building vienez: stapanii birourilor din Bucuresti

Industrie - Office building vienez: stapanii birourilor din Bucuresti
25.10.2009, 15:19 131

Cu o cota de circa 30%, fondurile de investitii din Austria suntde departe cei mai mari proprietari de cladiri de birouri dinBucuresti, o mare parte din imobilele aflate pe axa Piata Victoriei- Piata Presei Libere - Baneasa fiind in proprietatea companiilorImmoeast, Europolis, CA Immo si Premiumred.

Cele patru companii detin cladiri care insumeaza o suprafata decirca 300.000 de metri patrati, aproape doua treimi din acestespatii fiind detinute de fondul austriac de investitii Immoeast,cel mai important cumparator de active imobiliare de pe piatalocala in perioada 2005-2007.

Immoeast si-a trecut in acea perioada in portofoliu cladirileBucharest Corporate Center, cunoscuta si drept sediul Generali depe strada Buzesti, sediul Vodafone de la Politehnica, parcurile deafaceri S-Park, din spatele Casei Presei, si Victoria Park, vizavide magazinul IKEA din Baneasa, precum si cel mai mare proiect dinPipera - IRIDE Business Park, avand chiriasi precum JTI,Raiffeisen, Roche sau Bayer.

Pe de alta parte, Europolis s-a orientat spre achizitia unorproiecte aflate in apropierea statiilor de metrou - Riverplace laSemanatoarea si Europe House la Piata Victoriei -, in timp ce CAImmo a cumparat primele doua proiecte dezvoltate de britaniculRobert Neale - Opera Center din zona Eroilor si Bucharest BusinessPark, situat intre S-Park si Casa Presei.

In timp ce aceste companii au cheltuit mai mult de 500 demilioane de euro pentru achizitii, companii precum Premiumred,Raiffeisen Evolution sau S+B Gruppe au dezvoltat propriile imobile,printre cele mai reprezentative fiind cladirea Premium Plaza,sediul Ernst & Young din Piata Victoriei realizat dePremiumred, sau Oracle Tower, in imediata vecinatate a statiei demetrou Aurel Vlaicu.

In afara cladirilor de birouri, investitorii austrieci sunt unjucator important si pe piata spatiilor comerciale prin Immoeast,fond care detine trei malluri in afara Bucurestiului - Polus Centerdin Cluj, Euromall Pitesti si Armonia Arad.

Anul viitor este asteptata si livrarea proiectelor Gold PlazaBaia Mare si Polus Center Constanta, care vor intra tot inportofoliul Immoeast, precum si a mallului Sun Plaza din Bucuresti,aflat in proprietatea companiei Sparkassen Immobilien, subsidiara agrupurilor Erste si Vienna Insurance Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO