Austria

Petrom în anul schimbării: energia şi gazele, noile pariuri ale celei mai mari companii din România

Petrom în anul schimbării: energia şi gazele, noile pariuri ale celei mai mari companii din România

Petrom a făcut anul acesta un pas strategic major printr-un proiect de producere a energiei de 530 de milioane de euro.

Autor: Roxana Petrescu

26.10.2012, 00:06 320

Petrom, cea mai mare companie din România, a făcut anul acesta doi paşi majori în ceea ce priveşte dezvoltarea pe termen lung. La începutul acestui an, Petrom a mai lansat o veste care ar putea remodela întreaga industrie extractivă locală: datele preliminare arată că în adâncurile Mării Negre, în perimetrul Neptun, unde cea mai mare companie din România lucrează cu gigantul american ExxonMobil, s-ar putea ascunde un zăcământ de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi.

Practic, dacă se ia în calcul anunţul făcut de Petrom privind acumularea de 84 de miliarde de metri cubi de gaze găsită acum, rezultă că cel puţin 60 de miliarde de metri cubi ar putea fi scoşi la suprafaţă, potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii din piaţă. Ţinând cont de preţul de tranzacţionare al gazului natural pe pieţele europene, rezultă o valoare a zăcământului de peste 17 miliarde de euro. Petrom plăteşte către statul român redevenţe egale cu 3,5-13,5% din valoarea producţiei anuale extrase, procentele fiind valabile până în 2014, când este de aşteptat să se schimbe modul de calcul.

Potrivit datelor Petrom, redevenţele plătite statului român în 2011 au fost de 735 milioane de lei (173 de milioane de euro).

Valoarea vânzărilor înregistrate pe segmentul de explorare şi producţie a fost de 11,7 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro).

Practic, redevenţele plătite de Petrom au fost de numai 6% din valoarea producţiei realizate.

Aplicând aceste procente la valoarea estimată a zăcământului, de 17 miliarde de euro, ar rezulta încasări din redevenţe pentru statul român de circa un miliard de euro.

Aceasta este însă doar o estimare pentru că regimul de redevenţe s-ar putea schimba până la începerea producţiei pe zăcământul Nep­tun, lucru aşteptat în zece ani de zile.

România a consumat anul trecut circa 14 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că numai descoperirea din Marea Neagră ar putea alimenta piaţa internă pentru 4 ani de zile dacă se ia în cacul un factor de recuperare de 70%.

Pe de altă parte, aceeaşi cantitate, de circa 60 de miliarde de metri cubi, ar putea însemna independenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe o perioadă de circa 20 de ani.

Dincolo de rezultatele bune din Marea Neagră, Petrom a făcut anul acesta un pas stra­tegic major printr-un proiect de producere a ener­giei de 530 de mi­lioane de euro.

Centrala are o capacitate de 860 MW, mai mult decât un reactor al centralei de la Cernavodă, este amplasată la Brazi, pe platforma rafinăriei Petrobrazi, şi este alimentată exclusiv cu gaze naturale din producţia Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO