Auto

Americanii renunţă la două domenii strategice din România după declanşarea războiului din Ucraina, industria auto şi gazul din Marea Neagră, în timp ce Turcia îşi consolidează poziţia. Coincidenţe sau reaşezarea forţelor?

În martie, americanii au anunţat că Uzina Ford de la Craiova va intra în portofoliul celor de la Ford Otosan (Turcia), în urma unei decizii adoptate de Ford Motor Company odată cu reorganizarea gigantului american la nivel internaţional.

În martie, americanii au anunţat că Uzina Ford de la Craiova va intra în portofoliul celor de la Ford Otosan (Turcia), în urma unei decizii adoptate de Ford Motor Company odată cu reorganizarea gigantului american la nivel internaţional.

Autor: Roxana Petrescu

23.10.2022, 10:36 1583

♦ În mai puţin de un an, americanii de la Ford au plecat de la Craiova, transferând fabrica de maşini către partenerii lor turci Ford Otosan, ExxonMobil a ieşit complet din Marea Neagră, dar a primit la schimb 1 mld. dolari de la statul român, iar colosul Carlyle îşi pregăteşte şi el exit-ul din apele Mării Negre de unde deja scoate gaz ♦ Odată cu diluarea prezenţei SUA pe plan local este vizibilă ascensiunea investiţiilor din Turcia. ♦ Războiul din Ucraina redesenează noi zone de interes sau sunt doar coincidenţe? „Sunt multe corporaţii a­me­ricane care se dezvol­tă în România. Vedeţi proiectele Honeywell, care a mutat recent câte­va fabrici în România, la Lugoj. Vedeţi proiectele Deloitte pe IT prin care oferă consultanţă de IT din România pentru mul­te ţări europene. Cred însă că priorităţile gu­vernamentale de cooperare româno-ame­ricane nu sunt neapărat calibrate cu ce se întâmplă în mediul de business, fiind multe lucruri bune care nu au fost niciodată plani­ficate sau discutate guvernamental“, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul Institutului European pen­tru Tehnologie şi Inovare (EIT). SUA sunt al cincil­ea cel mai mare in­vestitor străin în România şi cel mai mare din afara Uniunii Europene. Cu investiţii străine directe de peste 6 mld. dolari, Ame­rica deţine aproape 7% din totalul investi­ţii­lor străine directe din România. Schimbul de bunuri şi servicii dintre România şi SUA s-a dublat în ultimii 10 ani şi a ajuns la 5,4 mld. dolari în 2021, arată un studiu al Universi­tăţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pentru AmCham.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO