Auto

Ascensiunea Chinei: Tesla a fost depăşită de chinezii de la BYD, devenind cel mai mare producător de vehicule electrice din lume. Vânzările din T4 ale grupului lui Elon Musk au depăşit estimările, dar au rămas pentru prima dată în urma rivalului chinez

Ascensiunea Chinei: Tesla a fost depăşită de chinezii...

Autor: Ştefan Stan

03.01.2024, 00:00 1838

Tesla, compania lui Elon Musk, a fost detronată pentru prima dată de BYD de pe primul loc în topul celor mai bine vândute vehicule electrice din lume, după ce a înregistrat mai puţine livrări decât rivalul său chinez în ultimul trimestru, scrie FT. 

Grupul american a livrat 484.000 de maşini în trimestrul al patrulea, mai mult decât cele 473.000 anticipate de analişti, dar nu suficient pentru a-şi păstra titlul, după ce BYD a raportat vânzări record de vehicule cu baterii de 526.000 în aceeaşi perioadă.

Detronarea Tesla de către BYD reflectă ascensiunea a ceea ce era un grup chinez puţin cunoscut în urmă cu doar un deceniu, pe care Musk însuşi l-a respins public. În timp ce creşterea companiei chineze susţinute de Warren Buffett a fost realizată în principal pe teritoriul său, BYD îşi concentrează tot mai mult atenţia pe găsirea de noi pieţe externe, inclusiv în Europa.

Danni Hewson, şeful departamentului de analiză financiară de la AJ Bell, a declarat că maşinile electrice BYD "devin din ce în ce mai vizibile pe drumurile europene datorită preţurilor avantajoase".

Succesul BYD în urmărirea Tesla subliniază, de asemenea, lupta producătorilor auto tradiţionali din SUA, Europa, Japonia şi Coreea de a se adapta la preferinţele în schimbare rapidă ale consumatorilor pentru vehicule electrice mai ieftine şi mai inteligente.

Într-o declaraţie publicată în China, grupul cu sediul la Shenzhen s-a autointitulat "campion mondial" pentru "vehicule cu energie nouă" după ce a înregistrat vânzări anuale totale de peste 3 milioane pentru 2023 pentru toate vehiculele sale - care includ şi maşini hibride plug-in.

Vânzările anuale ale Tesla au fost de 1,81mn de vehicule în 2023, în timp ce BYD a livrat 1,58mn de maşini complet electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO