Auto

Cu cât contribuie fiecare ţară la bugetul de cercetare-dezvoltare al UE? Germania şi Franţa ţin în spate mai bine de jumătate din total, pe când România e la coada clasamentului, cu doar 0,3%. Cum prinde economia locală din urmă Occidentul?

Cu cât contribuie fiecare ţară la bugetul de...

Autor: Cristina Roşca

05.03.2024, 16:40 67

Investiţiile în R&D sunt vitale pentru ca o economie să inoveze, să fie mai competitivă şi, în final, pentru ca ea să crească alert.

România contribuie cu doar 0,3% la bugetul anual de cercetare-dezvol­tare al UE, procent ce o poziţionează pe locul al 18-lea între ţările Uniunii, a­proa­pe de coada clasa­mentului. Spre com­paraţie, după valoarea PIB, Româ­nia este pe locul al 16-lea, iar ca populaţie e pe şase, conform celor mai recente statistici.

Când vine vorba de pariul pe R&D, pe cercetare şi dezvoltare, Ro­mânia este depăşită de ţări mult mai mici ca popu­laţie şi chiar ca PIB, cum ar fi Slovenia, Ungaria şi Gre­cia. De altfel, în regiu­nea Europei Centrale şi de Est, doar Bulgaria e poziţionată mai slab. La polul opus, Polonia este pe locul al 11-lea în UE, contribuind cu 2,24% la bugetul anual de cercetare-dezvoltare. Două poziţii mai jos se află şi Cehia. Aceste două ţări au un PIB per capita mai bun decât cel al pieţei locale şi o putere de cumpărare mai mare decât a României, iar investiţiile în cerce­tare-dezvoltare joacă un rol aici. Mai exact, investiţiile în R&D sunt vitale pentru ca o economie să inoveze, să fie mai competitivă şi, în final, pentru ca ea să crească alert.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO