Auto

Ce trebuie să ştie cei care doresc să-şi achiziţioneze un autoturism second-hand. Anunţul făcut de Registrul Auto Român (RAR)

Ce trebuie să ştie cei care doresc să-şi...

Autor: Alexandru Nanu

30.07.2023, 19:31 58539

Din această săptămână şi la Reprezentanţa Cluj a Registrului Auto Român, puteţi veni cu maşina pe care intenţionaţi să o achiziţionaţi pentru o verificare amănunţită. RAR dispune de un echipament de ultimă generaţie care permite identificarea mai multor aspecte care pot face diferenţa când scoateţi banii din buzunar ca să cumpăraţi o maşină, conform celui mai recent comunicat al Registrului Auto Român (RAR).

Inginerii RAR au observat de-a lungul timpului cât de vulnerabili sunt cumpărătorii atunci când vine vorba de achiziţionarea unui autovehicul. Pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, cumpărătorii pot fi uşor păcăliţi de cei care, cu rea credinţă, pun la bătaie maşini cu defecţiuni ascunse, cu kilometrajul măsluit sau, şi mai grav, cu probleme de identificare. Acestea din urmă vă pot pune în situaţia nedorită de a cumpăra o maşină pe care să nu o puteţi folosi.

Două procente dintre maşinile care se prezintă la Registrul Auto Român sau care sunt verificate în trafic au probleme de identificare. De la cele mai simple cum ar fi seriile de motor ilizibile, la lipsa codului de motor sau lipsa plăcuţei producătorului, până la cele mai grave precum lipsa seriei de şasiu/caroserie. Toate aceste deficienţe sunt motive întemeiate de a refuza să achiziţionaţi un autovehicul utilizat, în sensul că neconformităţile legate de elementele de identificare pot determina respingerea definitivă a maşinii la RAR şi blocarea acesteia fără posibilitatea readmiterii în circulaţie.

„Ne asumăm rolul de consultant oficial în materie de achiziţii auto şi considerăm că sfatul nostru şi verificarea pe care o primiţi la RAR pot cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o maşină”. RAR eXpert

Pentru serviciile de verificare, RAR oferă un raport de expertiză certificat, iar prezenţa maşinii la sediul RAR Cluj este necesară!

Pentru a beneficia de aceste servicii puteţi face extrem de simplu programare la RAR, fie telefonic în call center (021.9672), fie pe site-ul nostru www.rarom.ro, unde trebuie să daţi click pe butonul RAR eXpert, aflat pe prima pagină a site-ului.

Prin efectuarea verificării RAR eXpert puteţi afla şi dacă maşina pe care vreţi să o cumpăraţi a fost în trecut implicată în accidente ale căror repararţii nu au fost făcute ca la carte şi nu mai corespund criteriilor de fabricaţie, dacă sunt probleme la geometria roţilor şi la sistemele de frânare şi direcţie, insesizabile pentru necunoscători, dar care neremediate în timp pot face diferenţa între o manevră sigură şi una cu cu riscuri.

„Specialiştii RAR verifică dacă numărul de identificare poansonat este cel corect, se inspectează starea suportului numărului de identificare, modul în care este fixată plăcuţa constructor precum şi grosimea stratului de vopsea în zona numărului de identificare. După ce ne asigurăm că maşina nu figurează în baza de date cu vehicule urmărite sau dezmembrate, putem trece la verificarea integrităţii caroseriei şi şasiului. Pentru siguranţa în utilizarea pe termen lung a vehiculului nu pot fi ignorate reparaţiile neconforme efectuate la structura de rezistenţă sau deficienţele tehnice. În această etapă verificăm geometria caroseriei în mai multe puncte, geometria sistemului de rulare şi starea tehnică generală a tuturor sistemelor esenţiale. Astfel obţinem informaţii referitoare la calitatea eventualelor lucrări de tinichigerie efectuate şi observăm dacă există părţi sudate sau tăieturi, pentru ca un cumpărător să ştie ce achiziţionează.” RAR eXpert

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO