Auto

Cu şase luni înainte să apară Logan 2, Skoda prezintă principalul său concurent – Rapid

Cu şase luni înainte să apară Logan 2, Skoda prezintă principalul său concurent – Rapid

Skoda Rapid

Autor: Bogdan Alecu

18.02.2012, 00:01 3350

În cadrul Salonului Auto de la Geneva Skoda va lansa noul Rapid, un sedan lansat între clasa mică şi cea compactă, mai scurt decât Octavia şi care va avea misiunea de a concura direct cu cea de-a doua generaţie a Daciei Logan. Mai mult, Logan 2 va fi lansat numai la şase luni distanţă de Rapid, la Salonul de la Paris din toamnă, în condiţiile în care de obicei constructorii lasă cel puţin un an între lansările de modele concurente.

Skoda Rapid are la bază platforma tehnică a lui VW Polo sedan, care în Europa este comercializat doar pe piaţa rusă.

Spre deosebire de Logan 2 care cel mai probabil va avea un preţ de pornire de şase-şapte mii de euro, modelul ceh va porni de la aproximativ 13.000 de euro - adică exact preţul maxim al unui Logan. Diferenţa este că de obicei la Dacia abia versiunea de top coincide cu preferinţele vest-europenilor în materie de echipare standard. Spre exemplu, în cazul SUV-ului Duster doar versiunea de top dispune de aer condiţionat şi geamuri electrice, dotări considerate obligatorii de aproape toţi clienţii europeni.

Skoda Rapid are o lungime de 4,38 metri, iar ampatamentul măsoară 2,55 metri (Skoda Octavia are 2,58 metri, dar mai mic decât al viitorului Logan, în condiţiile în care generaţia actuală are un ampatament de 2,63 metri). Capacitatea portbagajului se cifrează la 460 de litri, ceva mai puţin decât a actualului Logan.

Ca motorizări, Rapid va avea dreptul la micul 1.2 TSI, cu puteri de 85 CP sau de 105 CP, dar rămâne de văzut dacă va fi adaptat şi micul trei cilindri de 1,0 litri, de pe Skoda Citigo. Cel mai puternic motor pe benzină va fi TSI-ul de 1,4 litri şi 122 CP. La capitolul diesel, Skoda Rapid va beneficia de motorul 1.6 TDI de 105 CP, însă doar la Geneva 2012 vom afla dacă în ofertă vom regăsi şi dieselul de 2,0 litri şi 140 CP - există un pericol real de canibalizare cu Octavia, dar, pe de altă parte, o putere prea mare ar însemna şi un preţ mai ridicat, ceea ce ar putea afecta imaginea de berlină accesibilă a lui Skoda Rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO