Dacia a ajuns la 8% din exporturile României

18 feb 2012 Autor: Bogdan Alecu

Creşterea producţiei Dacia aproape de capacitatea maximă a uzinei de 350.000 de unităţi anual, dar şi scăderea cotei vânzărilor din România au dus la triplarea cotei constructorului de la Mioveni din totalul exporturilor României în ultimii cinci ani.

La nivelul anului trecut cele aproape 300.000 de autovehicule Dacia, în valoare de aproape 3,6 mld. euro, conform calculelor ZF, au reprezentat 7,9% din totalul exporturilor de 45 de miliarde de euro ale României.

Creşterea cotei a fost ajutată inclusiv de intrarea în producţie a lui Duster, preţul mediu al unui automobil asamblat la Mioveni crescând de la 8.000 la 12.000 de euro.

Spre comparaţie, la nivelul anului 2006, Dacia a exportat aproape 80.000 de maşini, în mare parte Logan sedan, în valoare totală de aproape 640 mil. euro, adică abia 2,5% din exporturile de 25,8 miliarde de euro din acel an. Pe măsură ce gama Dacia s-a extins de la unul singur la un total de şase modele la finele anului trecut, cota exporturilor din totalul producţiei a crescut de la 45% în 2006 la peste 90% în 2011, pentru ca în prima lună a acestui an să ajungă chiar la peste 99%. Această creştere a avut loc şi în contextul în care piaţa auto locală a cunoscut o micşorare de aproape 80% între 2007 şi 2011 pe fondul crizei economice.

 
Cuvinte cheie:
Dacia
, exporturi

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide