Ford va investi până în 2019 minimum 130 mil euro din surse proprii în producţia de maşini şi motoare de la Craiova

26 aug 2016 Autor: Roxana Rosu

Ministerul Finanţelor va prelungi până la finele lui 2025 perioada în care Ford trebuie să finalizeze investiţiile asumate la fabrica de la Craiova, condiţia fiind ca până la sfârşitul lui 2019 compania americană să realizeze exclusiv din surse proprii o investiţie suplimentară de minimum 130 de milioane de euro.

În acest sens, Finanţele propun o nouă modificare a ordonanţei de urgenţă 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România SA pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova în valoare totală de 869 milioane de euro.

Din investiţia suplimentară asumată de Ford, 100 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul la Craiova şi 30 de milioane euro pentru producţia de motoare.

Decizia de modificare a ordonanţei a avut la bază cuantificarea beneficilor pentru statul român pe termen mediu şi lung, respectiv securizarea continuării investiţiilor Ford la Craiova şi întărirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului prin introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul şi menţinerea numărului de locuri de muncă, respectiv 2700 de salariaţi cu posibilitatea suplimentării acestuia.

De asemenea, investiţiile de la Craiova asigură încasarea unei contribuţii la dezvoltarea regională prin plata directă de taxe şi impozite în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro şi au un efect multiplicator în economia naţională în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Nerealizarea de către Ford a condiţiilor asumate prin această modificare în termenul menţionat determină aplicarea unui mecanism de recuperare a ajutorului de stat care va fi plătit de Ford proporţional cu gradul de neîndeplinire, a anunţat MFP.

Ford a realizat, în perioada 2008 – 2012, investiţia asumată prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, având obligaţia de a menţine această investiţie până la 31 decembrie 2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de Ministerul Finanţelor Publice.

”Statul român urma ca până la 31.12.2017 doar să monitorizeze menţinerea investiţiei şi îndeplinirea condiţiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de către Ford a producţiei asumate de 810 mii de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare. În cazul în care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu se materializeză, Ford nu este obligată să-şi menţină investiţia de la Craiova după 31.12.2017”.

Totodată, MFP va monitoriza îndeplinirea obligaţiei asumate de Ford de a realiza investiţia suplimentară de 130 de milioane de euro, precum şi obligaţia de a realiza la Craiova până în anul 2025 un număr de 810.000 de automobile şi 1,5 milioane de motoare. Nerealizarea uneia dintre obligaţiile asumate va determina aplicarea unui mecanism sancţionator, respectiv recuperarea de către Ministerul Finanţelor Publice a ajutorului de stat plătit companiei Ford.

 

 
Cuvinte cheie:
craiova
, ford
, motoare
, productie
, masini
, minim
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide