Auto

Guvernul vrea încă 6 luni de tarife plafonate la RCA, dar preţul poate fi ajustat cu rata inflaţiei, adică lasă loc de cel mult 6,8% creştere

Guvernul vrea încă 6 luni de tarife plafonate la RCA,...

Autor: Cristina Bellu

28.12.2023, 14:39 195

Guvernul propune printr-un proiect menţinerea cu încă şase luni a plafonării preţurilor la RCA, la nivelul tarifelor de primă calculate şi practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care însă pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflaţiei la sfârşitul T2/2024 publicată BNR.

Soluţia propusă vine în contextul în care plafonarea tarifelor RCA urmează să expire pe 31 decembrie 2023. 

Nota de fundamentare a proiectului specifică faptul că în luna decembrie 2023 au încetat aproximativ 900.000 de contracte RCA, fapt ce a determinat o presiune asupra pieţei de asigurări, mecanismul de cerere şi ofertă a fost afectat şi se estimează că acest dezechilibru între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitatea pieţei vor persista şi se vor manifesta inerţial după 1 ianuarie 2024.

“Prin aplicarea acestei măsuri se combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise şi stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naţionale”, se specifică în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În ceea ce priveşte comisionul de distribuţie ce se reflectă în costul final al poliţei RCA pe care aceştia urmează să îl plătească se va limita la un maximum de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie.

În acelaşi timp, având în vedere măsura îngheţării tarifelor de primă pe o perioadă de 6 luni şi faptul că primele încasate de către asigurători RCA trebuie să acopere obligaţiile care derivă din subscrierea riscurilor, deci implicit să plătească daunele produse în această perioadă, măsura stabilirii unui interval maxim de ajustare care ia în considerare rata inflaţiei este necesară în vederea asigurării garanţiei că despăgubirile datorate în temeiul contractelor RCA vor continua să fie stabilite la un nivel just, echitabil care să asigure protejarea asiguraţilor şi păgubiţilor.

În acelaşi sens, proiectul reglementează totodată faptul că despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor încheiate în această perioadă trebuie să acopere costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat doar în situaţia în care acesta nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Guvernul a adoptat în octombrie actul normativ necesar prelungirii cu 3 luni, până la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de asigurare RCA practicate de asiguratori la 28 februarie 2023.

Reacţia transportatorilor: Prelungirea plafonării tarifelor RCA alungă atât actualii investitori din piaţa de asigurări, cât şi pe cei interesaţi să intre în piaţa din România

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) susţine că prelungirea plafonării tarifelor RCA alungă atât actualii investitori din piaţa de asigurări, cât şi pe cei interesaţi să intre în piaţa din România.

“Orice plafonare a preţurilor impusă de autorităţi dar nu la tarful de referinta calculat si afisat pe site-ul ASF , nu ajuta pe nimeni”, spun reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit acestora, problema majoră a pieţei RCA din România o reprezintă numărul redus de asigurători şi concurenţa insuficientă între companiile care au rămas pe piaţă.

“Reducerea numărului asigurătorilor RCA, cel mai mic din ultimii 15 ani, a diminuat dispersia riscurilor preluate de aceştia, cu impact semnificativ asupra tarifelor RCA. Este prioritar pentru ASF să identifice soluţii care să încurajeze intrarea unor noi jucători serioşi pe segmentul asigurărilor RCA, cu consecinţa creşterii concurenţei sănătoase pe această piaţă, în beneficiul consumatorilor”, transmit reprezentanţii organizaţiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO