Auto

Maşinile vechi vor plăti o taxă de poluare mai mare

Autor: Bogdan Alecu

07.09.2010, 23:58 45

Taxa de poluare va fi modificată de la 1 ianuarie, potrivitdeclaraţiilor lui Laszlo Borbely, ministrul mediului, posesoriiunor maşini mai vechi urmând să plătească o taxă mai mare decât înprezent.
"Suntem în discuţii în ceea ce priveşte taxa de poluare şi vommodifica această taxă. Vom fi probabil în măsură să dăm informaţiisuplimentare în octombrie. În calcul se ia majorarea acesteiapentru maşinile vechi", a declarat ministrul mediului. Borbely asubliniat că va fi adoptată o nouă taxă după modelul actual şi nuun impozit anual.
În prezent pentru un model Dacia Logan 1,4i se plăteşte o taxă depoluare la înmatriculare de 490 de euro, în condiţiile în caremaşina respectă normele Euro 4, în timp ce pentru o maşină cu motorde 2,0 litri, Euro 2 din 1996 este de 1.300 de euro. Automobilelecare poluează mai puţin sau deloc, cum este cazul celor hibride şielectrice se ia în calcul elminarea taxei sau chiar subvenţionareaacestora.
"Dorim să sprijinim maşinile electrice şi pe cele hibride. Analizămîn prezent atât eliminarea taxei şi a impozitului anual, cât şioferirea de subvenţii din fondul de mediu pentru cele electrice", adeclarat Borbely.
În prezent singurul avantaj al motorizărilor hibride este că nu seplăteşte taxa de poluare în momentul înmatriculării, în timp ce înalte ţări acestea beneficiază de reduceri ale impozitelor anuale,cât şi de subvenţii. În acelaşi timp, în prezent nu se plăteştetaxă de poluare nici pentru motorizările Euro 5, standard care vadeveni obligatoriu pentru toate maşinile comercializate în UniuneaEuropeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO