Auto

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova: Anual se deteriorează 320 de kilometri şi sunt reparaţi doar 16 kilometri

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova: Anual se...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

25.09.2018, 15:07 261

În fiecare an, este reparată complet doar a 20-a parte din lungimea de cale ferată deteriorată în România, reiese dintr-o declaraţie făcută, marţi, de ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

„Un element definitoriu care ar trebui să rămână în conştiinţa colectivă este acela că, în fiecare an, generic vorbind, se deteriorează 320 de kilometri de cale ferată şi se repară, capital, doar 16 kilometri, în limita bugetelor pe care compania le are la dispoziţie”, a precizat Lucian Şova, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de transporturi a Camerei Deputaţilor, referindu-se la bugetul CFR Infrastructură.

Ministrul Transporturilor a mai spus că fondurile insuficiente alocate pentru repararea infrastructurii feroviare pe parcursul ultimilor 30 de ani au generat degradarea infrastructurii, ceea ce a dus la scăderea vitezelor de circulaţie. „Restricţiile de viteză au făcut ca pe total viteza medie a trenurilor din România să fi scăzut foarte mult faţă de un element de referinţă pe care ni l-am asumat noi în evaluare, ca fiind 1989. Din păcate, în această perioadă, din 90 încoace, sumele pe care compania de infrastructură le-a avut la dispoziţie în vederea întreţinerii şi reparării infrastructurii de cale ferată au fost atât de mici, încât doar ceea ce reiese astăzi ca fiind infrastructură de foarte bună calitate să fie segmente care au fost reconstruite cu fonduri europene”, a adăugat Şova.

„Acest lucru nu înseamna că trenurile circulă în condiţii de insecuritate. Fiecare sector este monitorizat în concordanţă cu ceea ce reprezintă din punct de vedere al gradului de uzură, al stării sale”, a punctat Şova.

Oficialul MT a menţionat că anul viitor va propune o nouă abordare bugetară, atât pentru CFR, cât şi pentru Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru ca fiecare dintre acestea să îşi poată întreţine sectoarele cu probleme din responsabilitate.

„Îmi propun ca în perspectiva proiectului de buget pentru anul viitor să vin cu o formulă nouă de abordare bugetară, atât la Compania de Drumuri, cât şi la CFR, în sensul că va trebui să prezentăm un buget axat pe proiecte, pe sume, pe care fiecare din companii le pot cheltui pentru remedierea, întreţinerea sectoarelor pe care le au în responsabilitate”, a detaliat Şova.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că liberalii vor depune o moţiune simplă la Senat împotriva ministrului Transporturilor, Lucian Şova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO