Auto

Nouă din zece maşini înmatriculate în ianuarie au fost second-hand

 Nouă din zece maşini înmatriculate în ianuarie au fost second-hand

Autor: Bogdan Alecu

10.02.2011, 23:40 27

Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere de24% în luna ianuarie, la aproape 2.700 de unităţi, potrivitstatisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea vehiculelor. Totodată, înmatriculările din ianuarie au fost deaproape cinci ori mai mici decât cele din luna decembrie, cândvolumul total a urcat la 12.500 de maşini.

Luna ianuarie din acest an a fost prima în care a fost învigoare noua taxă de poluare, valabilă inclusiv pentru automobileleEuro 5, care până pe 31 decembrie erau scutite alături de hibridede plata taxei.

În ceea ce priveşte înregistrările de autoturisme second-hand,importate din Europa de Vest, acestea s-au apreciat cu aproape 50%faţă de luna ianuarie a anului trecut, dar au fost de aproape treiori mai mici decât în decembrie, ajungând la aproape 17.200 demaşini. În ianuarie s-au mai putut înmatricula maşini second-handimportate achitând taxa veche numai dacă proprietarii s-auprezentat la Registrul Auto Român înainte de 31 decembrie.

Potrivit declaraţiilor lui Nicolae Sorescu, directorul generalal diviziei auto a grupului Rădăcini, nici în ceea ce priveştevânzările efective de maşini din luna ianuarie nu vor depăşi cumult valorile înregistrate anul trecut, în condiţiile în care înpiaţă nu mai erau disponibile suficiente tichete "Rabla-, dealeriianunţând că vor prelua ultimele dosare la mijlocul lunii trecute.

Mărcile auto cu cele mai multe maşini noi înmatriculate au fostDacia, cu aproape 600 de unităţi, de trei ori mai multe decât înperioada similară a anului trecut, urmată de Volkswagen cu 270 demaşini, în scădere cu 40%, şi Ford cu 211 maşini, cu 25% mai puţinedecât în ianuarie 2010.

În cazul importurilor de maşini second-hand, Volkswagen deţineîn continuare prima poziţie, cu 4.400 de maşini, cu aproape 30% maimulte decât în perioada similară de anul trecut, urmată de Opel cuaproape 4.000 de unităţi şi Ford cu 2.000 de automobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO