Auto

Noul Ford Explorer, complet electric, este disponibil la vânzare în România, după ce a finalizat o călătorie record de 30.000 km în jurul lumii. Livrările primului Ford electric produs în uzina din Koln, Germania încep la toamnă. Preţurile pornesc de la circa 40.000 de euro, cu Rabla Plus

Noul Ford Explorer, complet electric, este disponibil la...

Autor: Bogdan Alecu

28.03.2024, 12:39 873

Echipat pentru orice aventură

Noul Explorer complet electric este primul vehicul electric Ford dezvoltat şi construit în Europa. Acesta combină ingineria germană, designul american şi echiparea standard de top. Autonomia maximă oferită de Explorer este de 602 km pentru o singură încărcare.

Gama Explorer este deschisă de un sistem de propulsie cu tracţiune spate, cu un singur motor (RWD) sau cu tracţiune integrală cu două motoare (AWD). Ambele utilizează o baterie litiu-ion, de tip nichel-mangan-cobalt (NMC), aleasă pentru densitatea energetică ridicată, dar şi pentru performanţele oferite în climatele tipic europene, din Scandinavia până la Marea Mediterană.

În România, noul Ford Explorer complet electric – primul vehicul care va fi asamblat la Centrul de Electrificare de la Koln, construit în urma unei investiţii de 2 miliarde de dolari – va avea un preţ de pornire de 39.500 euro cu TVA prin programul Rabla Plus pentru versiunea Select RWD Extended Range, poate fi comandat deja la dealeri iar livrările încep din luna septembrie.

Pentru modelul AWD, încărcarea de la 10-80% durează aproximativ 26 de minute dacă se foloseşte o staţie de încărcare DC de 185 kW. Şoferii lui Explorer din Europa vor putea, de asemenea, să acceseze şi să plătească cu uşurinţă încărcarea la peste 600.000 de puncte de încărcare 6 din reţeaua BlueOval folosind aplicaţia FordPass sau tehnologia inovatoare Plug&Charge. Acestea includ staţii de încărcare de mare putere de la IONITY, un consorţiu al cărui unul dintre membrii fondatori este Ford şi de la Allego – cu care Ford a anunţat, de asemenea, un parteneriat pentru a instala puncte de încărcare de mare putere la dealerii Ford.

Cu 340 CP, Ford Explorer poate accelera mai repede decât un Ford Focus ST Performance, ceea ce înseamnă că modelul AWD poate atinge 100 km/h cu start de pe loc în 5,3 secunde. Explorer AWD poate tracta, de asemenea, până la 1.200 kg.

Suplimentar faţă de cei aproximativ 470 de litri ai spaţiilor de stocare, care includ cei 17 litri oferiţi de MegaConsole şi My Private Locker (un spaţiu securizat din cabină), fiecare Explorer dispune de sistemul multimedia SYNC Move 2, cu un ecran tactil central de 14,6 inchi, care poate fi glisat pentru schimba unghiul de înclinare cu peste 30 de grade.

De asemenea, standard sunt oferite volanul şi scaunele faţă încălzite, masajul scaunului şoferului şi încărcarea wireless a telefonului. Designul interior include scaune sport cu tetiere integrate şi un Soundbar elegant care vă permite să vă bucuraţi de sunetul redat prin dispozitivele conectate, Android Auto şi Apple CarPlay fiind disponibile wireless.

Versiunea Explorer Premium adaugă un sistem audio B&O cu 10 difuzoare şi iluminare ambientală interioară, jante de 20 de inchi, tapiţerie integrală Sensico, precum şi trecerea de la farurile cu LED la cele Dynamic Matrix LED.

Pentru a face procesul de achiziţie cât mai uşor posibil, echipamentele opţionale au fost limitate la un acoperiş panoramic cu o suprafaţă vitrată mai mare de 1 m2 şi un pachet de asistenţă pentru şofer. Acesta include hayonul cu deschidere electrică fără atingere, pentru accesarea a până la 450 de litri de spaţiu pentru bagaje, un afişaj Head-up, camera video la 360 de grade şi noua tehnologie Assisted Lane Change.

Aceste echipamente sunt oferite suplimentar faţă de peste 15 tehnologii de asistenţă a şoferului, care includ, printre altele Intelligent Adaptive Cruise Control cu Stop and Go 13,14, precum şi Clear Exit Warning 13, care este conceput pentru a ajuta la prevenirea accidentelor cu biciclişti.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO