Auto

Poliţia de Frontieră: Măsuri pentru fluidizarea traficului de călători în sezonul estival

Poliţia de Frontieră: Măsuri pentru fluidizarea...

Autor: Gabriel Pecheanu

01.07.2023, 10:56 36

Poliţia de Frontioeră a decis suplimentarea personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct pentru fluidizarea traficului de călători în sezonul estival. Peste şase milioane de persoane au tranzitat frontiera română în luna iunie.

„Având în vedere că a început sezonul estival, în această perioadă se înregistrează o creştere a valorilor de trafic prin punctele de trecere a frontierei, cu preponderenţă la sfârşit de săptămână şi în perioada minivacanţelor, sens în care Poliţia de Frontieră Română a luat toate măsurile care sunt în competenţa instituţiei pentru asigurarea unui control operativ şi fluent. Conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus structurilor teritoriale o serie de măsuri prin care să-şi adapteze misiunile, resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ prin punctele de trecere a frontierei. A fost dispusă suplimentarea personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct, astfel încât, la nivelul întregii ţări, în medie, peste 3.700 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, potrivit sursei citate, este folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în sau din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

În acelaşi timp, se continuă măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere ale frontierei şi în zona de competenţă.

În perioada 01 iunie-30 iunie 2023, au trecut frontiera aproximativ 6,2 milioane persoane, din care aproximativ 4,3 milioane cetăţeni UE şi 1,8 milioane cetăţeni non UE şi peste 1,5 milioane mijloace de transport.

În ceea ce priveşte situaţia pe frontiere, în perioada mai sus menţionată în acest an, cea mai tranzitată a fost frontiera aeriană, cu un trafic de peste două milioane de persoane, urmată de frontiera cu Ungaria cu aproximativ 1,4 milioane, respectiv frontiera cu Bulgaria cu aproximativ 1 milion de persoane, pe ambele sensuri de deplasare.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

La graniţa cu Ungaria cel mai tranzitat punct de trecere este PTF Nădlac II, sens în care reamintim că mai sunt disponibile alte 11 puncte de trecere pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare. O situaţie similară se înregistrează şi la graniţa cu Bulgaria, unde sunt disponibile 12 puncte de trecere a frontierei deschise traficului internaţional.

De asemenea, pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate, precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară, pot contribui la scurtarea timpului de control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO