Auto

Ponta: Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon

 Ponta: Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon

Autor: Mediafax

16.01.2013, 16:03 3376

Timbrul de mediu, iniţiativa guvernului de înlocuire a taxei auto, va fi plătit o singură dată, pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon, a declarat miercuri premierul Victor Ponta, în deschiderea şedinţei de guvern.

"Astăzi, doamna ministru Plumb ne prezintă formula gândită pentru timbrul de mediu şi, sper din prezentare, şi, mai ales, după aceea, din prezentarea publică, că acolo va fi problema, să înţeleagă toată lumea că taxa se plăteşte o singură dată şi se plăteşte pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon", a spus Victor Ponta în discursul de la începutul şedinţei de guvern.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.

Suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

"Acele cazuri aberante, în care avea omul o maşină de 10 ani, 15 ani, care valorează 500 de euro, nu mai poate să plătească 5.000 taxă, pentru că era un caz absolut aberant şi prin aplicarea acelui coeficient - cum se numeşte? - de depreciere, aşa, la maşinile acelea vechi, care nu mai valorează mare lucru şi sunt deja în România, oamenii pot să le înstrăineze, mai ales că ideea e să-şi cumpere altă maşină mai nouă şi mai puţin poluantă, fără să-i punem să plătească taxă de cinci ori cât valorează, într-adevăr, maşina", a mai spus premierul.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul lui 2012, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO