Auto

Renault scoate Logan Van din producţie la anul şi creşte capacitatea pentru Duster

Renault scoate Logan Van din producţie la anul şi creşte capacitatea pentru Duster

Logan Van va fi înlocuit în gama Dacia de un viitor vehicul comercial mai mare, care va fi produs din 2012 în Maroc

Autor: Bogdan Alecu

01.03.2011, 23:45 105

Logan Van, versiunea utilitară a gamei Dacia, construită peplatforma lui Logan MCV, va ieşi din fabricaţie anul viitor,aceasta fiind prima decizie din ultimii cinci ani prin care unmodel Dacia este scos din fabricaţie la uzina de la Mioveni, dupăce în 2006 fostul Dacia Pickup, realizat pe platforma vechiuluimodel 1310, a ieşit din producţie.

Logan Van va fi înlocuit în gama Dacia de un viitor vehiculcomercial mai mare, care va fi produs din 2012 în Maroc, laviitoarea uzină Dacia din Tanger. Acesta va fi realizat peplatforma viitorului automobil de familie.

La uzina Dacia de la Piteşti s-au produs anul trecut peste17.700 de modele Logan Van, în creştere cu 6% faţă de anulanterior. Dintre acestea, aproape 90% au fost exportate, potrivitstatisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor deAutomobile.

Pe de altă parte, Dacia va lansa anul viitor modelul Duster înMarea Britanie, una dintre cele mai mari pieţe auto europene, undesunt vizate vânzări de zeci de mii de unităţi, la fel ca în Franţasau Germania. Astfel, scoaterea din producţie a lui Logan Van vaface loc creşterii producţiei SUV-ului.

"Datorită lui Duster deja o parte din producţia lui Sandero afost transferată către uzina Dacia din Maroc", a spus VincentCarre, directorul de marketing în cadrul Renault pentru gamaentry-level.

Dacia nu va mai prezenta concepte noi în cadrul saloanelorinternaţionale auto decât după 2014-2015, în condiţiile în careinginerii din cadrul Renault Technologie Roumanie sunt acum ocupaţicu înlocuirea şi extinderea gamei actuale.

"Sunt foarte multe proiecte în derulare, iar inginerii noştrisunt preocupaţi de proiectarea unor modele de serie, nu deconcepte. Poate după 2014 să vedem noi concepte Dacia", a mai spusCarre.

Dacia va lansa anul viitor două noi modele, un monovolum şi unvehicul comercial realizat pe platforma acestuia. Acestea vor fiprimele modele Dacia care nu vor fi asamblate la Mioveni, ci înTanger, Maroc, la noua uzină Dacia în care Renault investeşte 1miliard de euro.

"Uzina Dacia de la Mioveni se va concentra în continuare peproducţia SUV-ului Duster pentru care există o cerere ridicată lanivel european, precum şi pe reînnoirea gamei actuale", a spusreprezentantul Renault.

În prima etapă, în care va porni o singură linie de producţie,uzina de la Tanger va putea produce 170.000 de unităţi, iar când vaintra în producţie şi cea de-a doua linie, după 2013, capacitateava creşte la aproape 400.000 de unităţi.

După lanasarea celor două modele care vor fi asamblate în Maroc,Dacia va înlocui actualul model Logan, generaţia următoare urmând afi lansată cel mai probabil la finele lui 2012 sau la începtul lui2013.

"Dacă ne uităm la actuala generaţie a lui Logan, aceasta a fostproiectată în primul rând pentru a fi cât mai spaţioasă şi să aibăun preţ cât mai scăzut. Pe locul secund a fost designul. Pentrumodelele Dacia care au urmat, Sandero, Logan MCV, designul a fostde asemenea luat în calcul. La fel va fi şi în cazul celei de-adoua generaţii a Logan", a spus Vincent Carre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO