Auto

Ţara în care maşinile second-hand sunt mai scumpe decât cele noi

Ţara în care maşinile second-hand sunt mai scumpe...

Autor: Cătălina Butan

08.09.2013, 15:59 5585

Venezuela ar putea fi singura ţară din lume în care maşinile second-hand sunt mai scumpe decât cele noi, scrie The National.

Un om trebuie să plătească 1,2 milioane bolivari(moneda naţională din Venezuela) pentru un Ford Explorer SUV din 2012, second-hand, echivalentul a 60.000 de dolari, dublu faţă de preţul unei maşini noi, potrivit site-ului de maşini second-hand, lider pe piaţa din Venezuela.

Ultimele modele de Jeep sau Ford Fiesta costă de asemenea second-hand, dublu faţă de cât ar costa noi.

Economiştii spun că această anomalie este rezultatul politicilor fostului preşedinte socialist al Venezuelei Hugo Chavez, din cauza căruia economia se confruntă cu tot mai multe paradoxuri şi deficite nu doar de maşini ci şi de resurse de alimentaţie, precum zahăr sau porumb.

Din cauza deficitului de maşini noi, mulţi locutori care au reuşit să-şi cumpere o maşină nouă sunt tentaţi să o vândă imediat şi să obţină profit. Persoanele care vor să-şi cumpere o maşină nouă dintr-o reprezentanţă sunt nevoite să aştepte chiar şi ani de zile, potrivit CNN Money.

“Este frustrant. Am bani pentru a cumpăra o maşină nouă, dar nu sunt maşini disponibile”, a spus Luis Villamivar, un manager de bancă din Venezuela care vrea să cumpere o maşină nouă de peste cinci luni.

Pentru a rezolva această problemă, noul preşedintele venezuelean Nicolás Maduro a aprobat o lege care prevede că maşinile vechi nu pot fi vândute la un preţ mai mare de 90% din valoarea aceleiaşi maşini noi. „ Nu putem permite ca un vehicul folosit să coste dublu, triplu sau de patru ori mai mult decât unul nou“, potrivit CNN.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO