Auto

Una din opt maşini a fost retrimisă la export anul trecut

Una din opt maşini a fost retrimisă la export anul trecut

Autor: Bogdan Alecu

13.02.2011, 23:56 28

Aproape 16.000 de autovehicule din cele 120.000 de unităţivândute în 2010 şi raportate către Asociaţia Producătorilor şiImportatorilor de Automobile (APIA) nu se regăsesc înînmatriculările la Poliţie, acestea fiind în mare parte vândute laexport, către pieţe vest-europene, potrivit jucătorilor dinpiaţă.

Dealerii au continuat astfel strategia de a vinde la exportmaşini şi în 2010, în condiţiile în care maşinile de pe piaţalocală au fost în continuare mai ieftine decât cele din Europa deVest. La nivelul anului 2009 aproape 20% din maşinile vândute pepiaţa locală au fost reexportate, potrivit diferenţei dintreraportările oficiale ale APIA şi cele ale poliţiei privindînmatriculările.

"Numărul maşinilor reexportate a ajuns la o valoare peste 16.000de unităţi anul trecut, în condiţiile în care unii dealeri auto auînmatriculat stocuri, taxa de poluare pentru maşinile Euro 5 erazero. Preţurile mai mici la maşini practicate în România au făcutîn continuare ca aceste reexporturi să funcţioneze", a spus NicolaeSorescu, şeful diviziei auto a grupului Rădăcini.

Anul trecut cel mai mare procent din vânzări care nu s-auregăsit şi în înmatriculări l-au avut mărcile Chrysler, SsangYongşi Dodge, acesta fiind de peste 70%. În 2009 cea mai mare diferenţăîntre vânzări raportate şi înmatriculări se regăsea în cazul mărciiKia, de aproape 70%. În acest an în cazul măr­cii coreeneînmatriculările au depăşit cu patru unităţi numărul vânzărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO