Auto

Veşti bune pentru şoferi: Ce nouă categorie de vehicule ar putea conduce dacă deţin un permis auto categoria B

Veşti bune pentru şoferi: Ce nouă categorie de...

Autor: Alexandru Nanu

16.06.2023, 22:24 1575

La începutul acestei săptămâni Camera Deputaţilor a votat un proiect de lege care se prevede că permisul de conducere eliberat pentru categoria B va putea fi folosit şi pentru motocicletele cu cilindree maximă de 125 cm cubi.

Deţinătorii unui permis de categoria B vor putea conduce motociclete cu cilindree maximă de 125 cm cubi dacă au cel puţin 24 de ani şi au obţinut permisul de cel puţin trei ani, conform ultimelor amendamente aduse propunerii legislative iniţiale.

Camera deputaţilor a adoptat, în data de 13 iunie 2023, propunerea legislativă cu 261 de voturi pentru, 0 voturi contra, o abţinere şi o persoană care nu a votat.

„În România legislaţia actuală nu prevede niciun amendament care să vină în sprijinul posesorilor de permis categoria B, în vederea obţinerii permisului categoria A1 mai facil. Aceste amendamente sunt specifice fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi se stabilesc local. Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane şi imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roţi, obligă la propunerea de soluţii alternative pentru asigurarea unei mobilităţi urbane optime la nivelul populaţiei. Sprijinirea utilizării de motociclete uşoare prin facilitarea obţinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din soluţiile alternative pentru asigurarea mobilităţii urbane”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ iniţial.

„Avantajele creşterii numărului de motociclete uşoare care se conduc cu permis categoria A, prin facilitarea obţinerii acestuia sunt: Creşterea gradului de mobilitate urbană pentru populaţie, cu implicaţii pozitive pentru economie şi confort; fluidizarea zonelor urbzane supraaglomerate; se rezolvă problema parcărilor, consum redus de combustibil şi reducerea poluării”, se mai arată în expunerea de motive iniţială.

Pentru a intra în vigoare este necesar să mai fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO