Auto

ZF LIVE. Dan Vişoiu, bancher de investiţii la BAC România: De ce trebuie ca un antreprenor să îşi ia un consultant la vânzarea unei companii

Dan Vişoiu, bancher de investiţii la BAC România

Dan Vişoiu, bancher de investiţii la BAC România

Autor: Roana Rotaru

25.06.2016, 00:00 1566
Autoklass, unul dintre cei mai mari dealeri ai Mercedes-Benz la nivel na­ţional, parte a grupului Romstal con­trolat de omul de afaceri Enrico Perini, îşi caută cumpărător în vederea unui „exit“, potrivit lui Dan Vişoiu, de la  BAC România, o companie care oferă con­sultanţă financiară pe partea de achiziţii, fuziuni şi atragerea de investitori strategici.
 
Consultantul financiar spune că are opt mandate pentru opt companii care fie îşi caută cumpărători pentru a ieşi de pe piaţă, fie caută investitori pentru atragerea de fonduri.
 
„Am Autoklass la vânzare, cel mai im­portant dealer Mercedes, care vrea un «exit». Avem constrângeri cu privire la divulgarea preţului, care evident o să fie des­tul de mare. La polul opus sunt proiectele mai mici care înseamnă atra­gerea de bani de la in­vestitori. (...) Avem un mandat în zona de IT& C, unde fon­da­torii caută bani pentru extindere, cum ar fi Cabanova.com care caută 1,5-2 mi­lioane de euro şi în e-Commerce pentru FlorideLux.com“, a spus Dan Vişoiu, bancher de investiţii la BAC România.
 
Chiar dacă un potenţial investitor strategic este tentat să se uite mai de­grabă spre Polonia pentru o eventuală achiziţie, din cauză că această ţară are un PIB mai mare decât al României, cli­matul economic stabil şi în creştere, pre­cum şi populaţia numeroasă a Ro­mâniei sunt doi factori importanţi pentru care România rămâne o destinaţie de interes pentru investitori, potrivit consul­tantului invitat în cadrul emisiunii ZF Live. 
 
„Romania nu e văzută mai bine sau mai rău decât ţările vecine, populaţia României, adică piaţa, este mai mare decât a altor ţari, ceea ce este un avantaj. Potenţialul României este relativ cunoscut din punct de vedere al cumpărătorilor strategici. În ultimii trei ani interesul investitorilor a crescut pentru România“, a spus Dani Vişoiu.
 
Mentalitatea antreprenorilor români s-a schimbat după criza economică, în sensul că aceştia înţeleg valoarea adăugată pe care o poate aduce un consultat financiar pe partea de achiziţii, fuziuni sau atragerea de investitori strategici, a observat reprezentantul BAC România. 
 
„Un antreprenor nu cunoaşte demersurile, nu ştie cum să abordeze un investitor, nu  ştie sa facă o evaluare a unei companii să atragă un investitor, nu e domeniul lor de expertiză. Antreprenorii înţeleg acum că cea mai bună cale este să angajeaze un consultant“, a conchis el.
 
 
 
Alte declaraţii făcute de Dan Vişoiu, bancher de investiţii la BAC România, în cadrul emisiunii ZF Live
 
- Dacă Marea Britanie ar ieşi din UE, un eventualul efect negativ se va vedea în timp asupra noastră, din punct de vedere comercial, financiar şi al liberei circulaţiei a populaţiei. Nu mă aştept să fie dezastru, dar clar că odată ce ţara nu mai face parte din UE, ar fi mult mai greu ca un cetăţean din alt stat să lucreze în ţara respectivă 
 
- În caz de „brexit“ ar fi nevoie de cel puţin patru ani până s-ar implementa această ieşire din UE. La sfârşitul zilei cred că este mai mult un show mediatic.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO