(auxiliar)

Băsescu şi Ponta continuă războiul declaraţiilor la televizor pe tema reducerii CAS

Preşedintele Traian Băsescu (dr.) şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit ieri fără folos. Preşedintele susţine că guvernul nu i-a prezentat măsuri de acoperire a deficitului rezultat în urma reducerii CAS

Preşedintele Traian Băsescu (dr.) şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit ieri fără folos. Preşedintele susţine că guvernul nu i-a prezentat măsuri de acoperire a deficitului rezultat în urma reducerii CAS

Autor: Iulian Anghel

15.07.2014, 00:05 385

Preşedintele Traian Băsescu îşi rezervă dreptul de a trimite legea de reducere a CAS Parlamentului sau să o atace la Curtea Constituţională.

Nu s-a hotărât ce va face, are răgaz până la 24 iulie să promulge sau nu legea care a deschis un nou război între palate. Până atunci va discuta cu FMI şi cu mediul de afaceri, pentru că guvernul nu l-a convins, susţine el. Preşedintele spune că guvernul nu are 11 miliarde de lei – şase miliarde de lei rezultate din obligaţia de a reduce în 2015 deficitul structural la 1% din PIB şi cinci din reducerea cu cinci puncte a contribuţiei de asigurări - şi că va majora alte taxe ca să acopere reducerea CAS.

Dacă preşedintele retrimite legea Parlamentului, înseamnă fie că Legislativul se întoarce benevol din vacanţă pentru a o reexamina, fie că incertitudinea asupra reducerii sau nu a CAS va fi menţinută până în toamnă, la începutul sesiunii parlamentare. Dacă Parlamentul adoptă legea din nou, preşedintele nu o mai poate întoarce, dar poate să o atace la Curtea Constituţională.

„Guvernul nu a reuşit să-mi prezinte nişte cifre“, a declarant aseară preşedintele, după o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi ministrul finanţelor Ioana Petrescu. „O echipă foarte nepregătită“, „o abordare politică“, a criticat preşedintele prestaţia echipei guver­namentale din timpul discuţiilor. El a susţinut că ministrul finanţelor nu a venit nici măcar „cu o foaie A4“ pe care să-şi susţină argu­mentele. Prin tratatul fiscal al UE, pentru 2015 bugetul României trebuie să aibă un deficit structural de 1% din PIB, ceea ce înseamnă reducerea deficitului bugetului de stat cu 0,8-0,9% din PIB, adică şase miliarde de lei. Şase şi cu cinci fac 11 miliarde de lei, socoteşte preşedintele. De unde? – că ministrul finanţelor nu a răspuns acestor îngrijorări – a susţinut şeful statului, catalogând măsura drept una pur electorală. Vor fi taxe noi, prin urmare, a susţinut şeful statului.

Un lucru este clar, tema este exploatată electoral de ambele părţi. Reducerea CAS ar urma să fie operată din octombrie, în condiţiile în care în noiembrie avem alegeri prezidenţiale. Opoziţia şi preşedintele au susţinut de mai multe ori că actuala putere reduce CAS din considerente electorale şi că, după trecerea lor, guvernul va majora alte taxe pentru a acoperi golul bugetar rezultat – peste şase miliarde de lei anual (efort parţial estompat de faptul că şi statul va plăti contribuţii sociale mai mici, de aproximativ 1,5 miliarde de lei anual. Însă golul de 5 miliarde de lei trebuie umplut de undeva, fie din alte reduceri de cheltuieli, fie din noi taxe. Guvernul crede că o parte din bani vor veni dintr-o colectare mai bună, dar acest lucru trebuie şi demonstrat. Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu s-au întâlnit ieri fără rezultat. O întâlnire pe care premierul a calificat-o drept neplăcută. “Ne-am certat!”, a rezumat el citat de Mediafax.  Mai mult, el a susinut că Preşedintele Traian Băsescu ar putea ataca la Curtea Constituţională proiectul CAS, a declarat premierul Victor Ponta, spunând că discuţia de la Cotroceni nu a avut sens, deoarece şeful statului a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un „ton bădărănesc“ la adresa ministrului finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO