Bănci și Asigurări

Tensiunile politice clatină stabilitatea cursului: euro a urcat peste 4,47 lei

Tensiunile politice clatină stabilitatea cursului: euro a urcat peste 4,47 lei

Autor: Monica Juganaru

25.06.2012, 00:04 284

Euro a urcat vineri peste pragul de 4,47 lei pe piaţa interbancară după ce în ultimele zile se stabilizase pe palierul de 4,46 lei pe fondul tensiunilor dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii opoziţiei.

Volumele tranzacţionate de piaţă au fost totuşi reduse, iar unii dealeri nu exclud intervenţii ale Băncii Naţionale pentru susţinerea leului.

Spre finalul şedinţei interbancare de vineri cotaţiile urcau spre 4,474 lei/euro faţă de un nivel de 4,467 lei/euro la deschiderea şedinţei. "Poate presiunea de depreciere a venit şi pe un fond politic incert. O declaraţie îngrijorătoare fiind cea a lui Antonescu (preşedintele PNL Crin Antonescu - n. red.), potrivit căreia va cere declanşarea procedurii de suspendare a pre­şedintelui", a spus dealerul unei bănci.

Antonescu a declarat vineri că dacă preşedintele Traian Băsescu nu îl va învesti luni pe Puiu Haşotti la Ministerul Culturii, atunci va cere parlamentarilor PNL declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului.

Cursul de referinţă anunţat vineri de BNR a crescut cu 0,2 bani, la 4,4655 lei/euro, şi s-a apropiat de nivelul maxim istoric de 4,4662 lei/euro atins în urmă cu o lună. Valutele din regiune au consemnat aprecieri de până la 1,2%.

Pentru dolar, cursul a urcat mai puternic, cu aproape 4 bani şi a ajuns la 3,5590 lei/dolar. În acelaşi timp, cursul pentru franc a crescut de la 3,7163 lei/ franc la 3,7183 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în func­ţie de paritatea leu/euro şi de ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile la depozitele interbancare cu scadenţa la o zi au revenit pe creş­tere uşoară vineri şi au ajuns la 1,5%-2% pe an.

Evoluţia este determinată de unele bănci care se pregătesc deja pentru noua perioadă în care trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de banca centrală.

Dobânzile scăzuseră vizibil pe parcursul săptămânii trecute ca urmare a excesului de lichiditate de la finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO