Bănci și Asigurări

57.500 de dolari, prima de risc ca sa asiguri un milion de dolari impotriva intrarii in incapacitate de plata a Romaniei

57.500 de dolari, prima de risc ca sa asiguri un milion de dolari impotriva intrarii in incapacitate de plata a Romaniei
11.11.2008, 17:42 47

Costul asigurarii impotriva riscului de neplata pentru obligatiunile emise de statul roman a urcat dupa decizia agentiei de rating Fitch de a reduce calificativul de tara cu doua trepte pana sub pragul de investment grade, apropiindu-se acum de maximele atinse in octombrie, cand pietele financiare internationale erau in fierbere.

Asiguratorii straini cereau ieri o prima de 575 de puncte de baza (5,75%), adica 57.500 de dolari pentru a asigura pe cinci ani obligatiuni in valoare de un milion de dolari emise de statul roman, dupa ce in urma cu o saptamana prima coborase la 400 de puncte de baza. Varful istoric fusese atins pe 23 octombrie, cand prima urcase la 650 de puncte de baza, potrivit datelor agregate de Bloomberg.
Astfel de instrumente de acoperire a riscului de neplata CDS (Credit Default Swap) sunt emise de majoritatea institutiilor financiare cu prezenta internationala.
Investitorii care cumpara o obligatiune pot achizitiona si instrumente CDS pentru a-si acoperi riscul asumat, insa aceasta presupune o cheltuiala in plus, care le diminueaza castigul.
Avand de suportat un cost de asigurare mai mare, investitorii cer si randamente mai mari. Spre exemplu, euroobligatiunile de 750 de milioane de euro emise de statul roman in iunie la un randament de 6,69% pe an (in euro) sunt tranzactionate acum la randamente de 12% pe an.
"Investitorii straini sunt in continuare interesati de euroobligatiunile romanesti, datorita nivelului ridicat al randamentelor pe care le aduc", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Cresterea CDS pentru Romania reflecta o deteriorare a perceptiei investitorilor straini asupra capacitatii statului de a-si onora datoriile.
Actuala crestere a venit insa si pe fondul unei deteriorari a apetitului investitorilor pentru pietele emergente din regiune. De altfel, la sfarsitul lui octombrie, cand Standard&Poor's a taiat ratingul de tara al Romaniei, politele CDS au continuat sa scada, atingand saptamana trecuta un minim al ultimei luni.
La nivelurile actuale, Romania se pozitioneaza alaturi de tari precum Vietnam sau Islanda. In schimb, primele de asigurare cerute pentru obligatiunile emise de statul bulgar sunt mai mici, la 436 de puncte de baza. Polonia are o pozitie mult mai confortabila din acest punct de vedere, prima de risc perceputa fiind de numai 185 de puncte de baza, ceea ce o plaseaza destul de aproape de state precum Grecia sau Italia. Chiar si pentru datoria emisa de Ungaria, care a fost foarte aproape de intrarea in incapacitate de plata si a apelat la ajutor international, costul asigurarii obligatiunilor este de 349 de puncte de baza.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO