Bănci și Asigurări

Activele ATE Bank ajung la 218 mil. euro, dar banca ramane pe pierdere

05.09.2008, 17:59 22

Grecii de la ATE Bank (Banca Agricola a Greciei) au ajuns sa detina active pe piata locala in valoare de 218 milioane de euro la sfarsitul primului semestru, in crestere cu 73% fata de iunie anul trecut.
Banca a inregistrat dupa primele sase luni o pierdere de 0,8 milioane de euro, in conditiile in care incheiase primul semestru din 2007 cu un profit net de 0,1 milioane de euro. Totusi, profitul operational a urcat la 4,8 milioane de euro in primele sase luni din 2008, fata de 3,8 milioane de euro in aceeasi perioada din 2008.
ATE a intrat pe piata locala in vara lui 2006, prin achizitia Mindbank - prima banca privata creata cu capital local dupa 1990, care ramasese insa de dimensiuni reduse, actionarii sai neavand forta financiara pentru a o sustine in competitia cu grupurile internationale. ATE controleaza acum un pachet de 87% din actiunile bancii.
Intre timp, grecii au realizat un proces de rebranding, banca preluand numele de ATE Bank Romania, in timp ce unitatile teritoriale au fost reamenanjate. Si echipa de conducere a fost schimbata, din vechea garnitura de management ramanand doar directorul general, Sergiu Manea. La jumatatea anului, ATE Bank Romania opera o retea de 16 unitati, numarul acestora urmand sa ajunga la 30 pana la sfarsitul anului. Pentru 2009 este programata deschiderea a inca 20 de unitati.
Viceguvernatorul grupului ATE Bank, Panos Varangis, a aratat recent ca filiala locala ar trebui sa ajunga la credite de un miliard de euro in circa patru ani, in conditiile in care se urmareste o dezvoltare prudenta. Potrivit oficialului grupului, banca se va concentra mai mult pe firmele mici si pe zona de corporate, dar exista un interes si pentru finantarile in domeniul agricol, un domeniu traditional pentru ATE. Totusi, pentru a putea sa se implice in distribuirea de fonduri structurale in domeniul agricol, ATE ar trebui sa colaboreze cu un jucator cu o retea teritoriala extinsa.
Banca a lansat de anul trecut si o oferta pe zona de retail, fiind de altfel unul dintre primii jucatori care au obtinut avizul pentru utilizarea normelor proprii de creditare de la BNR. Pe langa banca, grupul mai opereaza si o societate de asigurari - ATE Insurance. Totodata, grecii analizeaza si dezvoltarea unei societati de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO