Bănci și Asigurări

Activele Porsche Bank stagneaza la 54 mil. euro

04.03.2008, 15:05 25

Activele totale din sistemul bancar au urcat anul trecut cu 45%, pana la 250,7 miliarde de lei (circa 70 de miliarde de euro). Stagnarea activelor Porsche Bank vine dupa ce in 2006 acestea inregistrasera o crestere de 49% fata de anul anterior.
Banca acorda credite doar pentru achizitia de autovehicule si pentru capitalul de lucru si investitiile dealerilor din reteaua importatorului auto Porsche Romania. Soldul finantarilor acordate de Porsche Bank era de 34 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut, 43% din acestea fiind in lei, iar restul in euro si franci elvetieni.
Grupul Financiar Porsche, care cuprinde banca, o companie de leasing si un broker de asigurari, a finantat anul trecut 40% din masinile vandute de importatorul auto Porsche, adica putin peste 20.000 de autovehicule.
"Leasingul financiar ramane in continuare produsul preferat de cei care achizitioneaza masini, pentru ca normele BNR au limitat piata creditului auto", a declarat Helian Redai, directorul de vanzari si marketing al Porsche Bank.
Peste 18.400 de masini, adica 92% din total, au fost finantate in sistem leasing, peste 900 - prin credit auto, iar circa 640 - prin leasing operational. Obiectivul grupului este sa finanteze achizitia a 25.000 de masini pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ar insemna o crestere de 25% fata de 2007. "Cresterea numarului de achizitii de masini noi va depinde in acest an de o serie de factori importanti, precum reglementarile ce urmeaza a fi adoptate in privinta taxei de prima inmatriculare. Cum afacerile Porsche Bank Romania sunt strans corelate cu cele ale dealerului Porsche Romania, este greu de facut o estimare exacta a activelor companiei pentru sfarsitul acestui an", afirma Redai.
Compania de leasing a grupului, Porsche Leasing, a acordat anul trecut finantari de 332 de milioane de euro, in crestere cu 11% fata de 2006, fiind al treilea jucator de pe piata de profil, dupa UniCredit Leasing Corporation si BCR Leasing.
Grupul va infiinta pana la sfarsitul acestui an o companie de asigurari, care va vinde doar polite Casco pentru masinile vandute de Porsche.
Obiectivul grupului este incheierea a 10.000 de polite in primul an de activitate, asigurarile urmand sa fie vandute prin intermediul dealerilor auto si al Porsche Broker.
Porsche Broker a intermediat anul trecut contracte de asigurare in valoare de 50 de milioane de euro, luptandu-se pentru primul loc pe piata de profil cu Marsh, filiala locala a celui mai mare broker de asigurari din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO