Bănci și Asigurări

Adio scăderea dobânzilor la credite. Isărescu vrea să lupte mai mult cu inflaţia decât cu reluarea creditării

Isărescu: Modificarea dobânzii cheie este improbabilă întrucât BNR luptă să reducă inflaţia

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

12.01.2011, 16:35 27

Modificarea dobânzii de politică monetară este improbabilă încondiţiile în care BNR se luptă să reducă inflaţia, care aînregistrat cel mai ridicat nivel din peste doi ani ca efect alcreşterii taxei pe valoarea adăugată, a declarat guvernatorul MugurIsărescu într-un interviu pentru

Bloomberg

, citat de Mediafax Business.

Principalul obiectiv al Băncii Naţionale pentru 2011 va fiîncetinirea inflaţiei, care a fost alimentată de creşterea cu cincipuncte procentuale a TVA, la 24%, în iulie anul trecut, a spusIsărescu.

Rata inflaţiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublufaţă de cel din 2009. Pentru sfârşitul anului 2011 prognoza BNRindică o inflaţie de 3,4%.

Efectele de runda întâi ale majorării TVA au fost "rezonabile",ceea ce a permis BNR, la şedinţa din 5 ianuarie, să menţină dobândade politică monetară neschimbată pentru a cincea lună consecutiv,la minimul record de 6,25%, a spus Isărescu.

El a arătat că stabilitatea dobânzii cheie "a atenuat efectelede runda a doua ale majorării TVA". Dacă dobânda creşte, suntgenerate aşteptări şi sunt create efecte de runda a doua, aprecizat el.

"De aici provine reticenţa de a modifica dobânzile. Este foarteimportant să rezistăm ca la Stalingrad. Politica monetară îşi vaîndeplini în general obiectivele", a spus şeful BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO