Bănci și Asigurări

Adrian Vascu, senior partner Veridio: Un bun folosit pentru garantarea unui împrumut are o singură valoare indiferent de bancă

Adrian Vascu, senior partner Veridio: Un bun folosit...

Autor: Roxana Rosu

28.06.2016, 14:05 685

Multe colaterale au la origine un raport de evaluare, care a stat istoric în bătălia dintre risc şi comercial la nivelul băncilor, a spusAdrian Vascu, senior partner Veridio, prezent la evenimentul ZF Bankers 2016, organizat de Ziarul Financiar.

"Valoarea unui bun nu poate fi mare sau mică în funcţie de ce vrea comercialul şi ce vrea riscul, sau să difere de la o bancă la alta, într-un anumit moment. Un bun pentru garantarea imprumutului are o singură valoare indiferent de bancă."

Alte declaraţii:

Sistemul bancar seamănă cu ecel sanitar, care funcţionează prea puţin pe prevenţie. E nevoie şi de prevenţie în cazul antreprenorilor, să se pregătească înainte de a ajunge cu probleme la bancă. Să faci nişte analize obligatorii, ca şi cele medicale, ca să ştii mereu cum arată indicatorii. Cei din consultanţă să vină cu astfel de propuneri.

Tehnic, la evaluări, lucrurile sunt mai bune decât în anii anteriori. De trei ani se face o curăţenie a valorii portofoliilor. Sunt discuţii şi la nivel european privind regulile în domeniu, pe asset quality review.

Evaluatorilor li se cere valoarea de piaţă, cu cât ar putea ajunge cumpărătorul la un deal. În România nu există o piaţă pentru valoarea de lichidare a bunurilor.

În România nu există o piaţă pentru valoarea de lichidare a bunurilor.

E important să fii atent ce active iei în garanţie acum. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO