Bănci și Asigurări

Adrian Vasilescu, BNR: cine are 300 de euro să platească rata la ipotecar, are să plătească şi 15 lei în plus dacă se apreciază Euro

Cum a afectat ratele la creditele pentru casă maximul istoric atins de cursul de schimb? Comparaţie între România şi Polonia

Autor: Claudia Medrega

17.05.2012, 15:58 4633

Cursul de schimb reflectă raportul cerere-ofertă pe piaţa valutară, iar realitatea economică nu poate să fie reflectată de evoluţia cotaţiilor, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Cursul pe o zi sau pe zece zile nu are o legătură directă cu realitatea economică, ci cu raportul cerere -ofertă pe piaţa valutară. Pe o piaţă stabilă, cursul de schimb nu se duce oriunde. Piaţa a fost şi va fi stabilă", a comentat Vasilescu.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a scăzut astăzi cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depăşit record după record, iar dealerii spun că BNR a continuat să intervină indirect după ce cotaţiile au revenit aproape de 4,4450 lei/euro.

Referindu-se la impactul deprecierii cursului asupra persoanelor care au credite în euro, Vasilescu a spus că la o rată de 300 de euro un române plăteşte cu 15 lei mai mult, în timp ce un polonez trebuie să dea în plus la bancă 59 de zloţi.

"Nu este foarte mare influenţa deprecierii asupra ratei plătite de către cei care sunt datori la bancă. Sigur că în buzunarul unui om contează şi 15 lei. Dar cine are 300 de euro să platească rata, are să plătească şi 15 lei în plus.. Suportă riscul valutar pe care şi l-a asumat singur".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO