Bănci și Asigurări

Afacerile Asiban au crescut cu 9% in T3

03.12.2008, 18:55 16

Asiban, companie a grupului francez Groupama, a inregistrat in trimestrul trei o crestere de 9% a primelor brute subscrise, pana la 165 de milioane de lei (46,2 milioane de euro).

Cresterea din trimestrul trei a fost mai mare decat cea din primul semestru, de 3%. In primele noua luni din acest an, afacerile Asiban au urcat cu 8%, pana la 468,2 mil. lei (128,6 mil. euro), in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut avansul primelor brute subscrise a fost de 35%.
Oficiali ai companiei afirma ca planul pentru acest an prevedea o crestere de 15-20%, dar nu a putut fi realizat din cauza scaderii pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie (RCA) si a incetinirii pe segmentul asigurarilor de credite. Scaderea pe RCA a fost cauzata de faptul ca asiguratorul a practicat tarife peste cele ale unor jucatori din piata, pentru a mentine aceasta linie de business profitabila, ceea ce a redus numarul de clienti.
In primele noua luni, subscrierile Asiban din asigurari generale au crescut cu circa 7%, pana la 379,2 milioane de lei (104,2 milioane de euro). Primele din asigurari de viata au crescut cu aproape 10%, ajungand la 89 de milioane de lei (24,4 milioane de euro). Asiban se afla acum in proces de fu-ziune cu BT Asigurari si OTP Garancia, alte doua companii preluate recent de Groupama. Fuziunea va dura aproximativ un an, iar noua companie va functiona sub numele de Groupama Asigurari. Societatea va fi condusa de francezul Denis Rousset, in prezent directorul general al BT Asigurari si seful operatiunilor Groupama pe piata romaneasca.
Dupa preluarea de catre francezi, cativa membri ai conducerii Asiban au plecat din companie. Directorul general Dumitru Ceraceanu a plecat recent, la fel ca Ileana Horvath, directorul general adjunct, care ocupa acum pozitia de director tehnic in cadrul Unita.
Asiban este una dintre cele mai mari companii de pe piata locala a asigurarilor, ocupand locul patru in clasamentul asiguratorilor de la sfarsitul primului semestru. Compania a facut obiectul celei mai mari tranzactii realizate pana in prezent pe aceasta piata atunci cand a fost cumparata de Groupama cu 350 de milioane de euro, mai mult decat dublul cifrei de afaceri din 2007 a asiguratorului. Groupama a investit pana acum aproximativ 600 de milioane de euro pe piata locala a asigurarilor, unde este al treilea jucator.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO