Bănci și Asigurări

Agentii imobiliari curteaza BCR pentru vanzarea de spatii

Agentii imobiliari curteaza BCR pentru vanzarea de spatii

Centralizarea functiilor de back-office va lasa spatii libere in sucursalele judetene

19.03.2007, 22:57 25

BCR primeste zilnic telefoane de la agenti de real estate din toata Europa care vor sa-i cumpere din proprietatile imobiliare, insa nu se grabeste sa vanda, afirma Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank - actionarul majoritar al BCR.
"Ne vor ramane multe spatii de birouri goale in lunile si in anii urmatori. Avem cladiri in proprietate, vom reduce spatiul folosit in sucursalele existente si va fi mult loc disponibil, insa este mult prea devreme sa comentez despre ce si cum vom face cu el. Nu cred ca ar fi intelept din partea mea", a declarat Treichl la o conferinta cu analisti si investitori.
El spune ca de fapt stie cand va incepe BCR sa vanda din spatii insa nu doreste sa dea detalii.
In prezent, reteaua teritoriala a BCR numara 478 de sucursale si agentii care acopera majoritatea oraselor cu populatie de peste 10.000 de locuitori.
La sfarsitul lui 2005, cand austriecii de la Erste au castigat cursa pentru privatizarea BCR, reteaua cuprindea 370 de unitati. Din 2005 banca a inceput sa-si concentreze extinderea pe un format de spatii de dimensiuni mai mici, dedicate serviciilor de retail.
Acesta este formatul care va fi folosit si in expansiunea programata sa ajunga la circa 700 de unitati in 2009, Erste dorind ca banca sa foloseasca de acum spatii inchiriate.
Potrivit expertilor din domeniul imobiliar, BCR are cea mai valoroasa retea de sedii si proprietati dintre toate bancile de pe piata. De altfel, activele imobiliare au avut o contributie importanta la evaluarea bancii de catre investitorii interesati de privatizare. Valoarea este data atat de numarul si marimea proprietatilor, cat si de pozitionarea acestora, care asigura obtinerea unui pret bun pe metru patrat de proprietate. Potrivit informatiilor de pe piata, BCR detine aproximativ 250 de proprietati in diferite orase din tara, valoarea acestora fiind estimata in jurul a 300 de milioane de euro la nivelul preturilor de la sfarsitul lui 2005. Intre timp, preturile au continuat sa creasca, iar analistii din domeniu anticipeaza mentinerea tendintei mai ales in zonele urbane centrale unde sunt situate majoritatea sucursalelor BCR, dar nu numai.
La inceputul acestui an, birourile de clasa A au ajuns sa se vanda la preturi de 2.000 de euro/mp, respectiv de 1.500 de euro/mp in cazul celor de clasa B.
In plus, portofoliul BCR include si multe centre de training si de odihna pentru angajati. In ultimii ani, banca a derulat o strategie de rentabilizare a portofoliului sau de proprietati imobiliare. Astfel, o parte dintre proprietati au fost vandute, iar cele mai bune dintre locatiile neutilizate au fost inchiriate.
Sucursalele judetene ale BCR se remarca in general prin dimensiuni impozante, fiind vorba de cladiri fie tip bloc-turn cu multe etaje, precum sucursala Brasov, fie cu suprafete mari extinse pe doua-trei etaje.
Pe masura ce va fi finalizat procesul de centralizare a functiilor de back office, multe spatii vor putea fi disponibilizate, mai ales din sucursalele judetene, astfel ca BCR isi va sustine programul de investitii pentru modernizare inclusiv prin inchirieri sau vanzari de spatii pentru birouri.
O parte din spatii vor putea fi folosite de alte companii din grupul BCR - asigurari, administrare de active, leasing sau de viitoarea banca pentru locuinte.
Inca din cursul procesului de privatizare se punea problema ca viitorul cumparator sa decida sa-si recupereze o parte din banii cheltuiti pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni din vanzarea unor active imobiliare ale bancii, preferand apoi varianta inchirierii de locatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO