Bănci și Asigurări

Allianz: Companiile au redus bugetele de asigurari cu 10-20%

15.12.2008, 18:52 18

Allianz-Tiriac, cel mai mare jucator din piata asigurarilor, si-a bugetat pentru anul viitor o crestere de sub 10% pe segmentul asigurarilor generale, care reprezinta peste 90% din afacerile totale ale asiguratorului, in conditiile in care pana acum cresterile companiei au fost de doua cifre.
"Nu a fost usor sa stabilim bugetul pentru 2009. Am inceput cu niste scenarii pe care ulterior le-am schimbat. Primul scenariu prevedea o crestere de peste 10%, iar ultimul prevede un avans de sub 10%. In continuare raman multe semne de intrebare, pentru ca lucrurile devin mai clare doar pe masura ce trece timpul", a declarat Aurel Badea, directorul executiv de asigurari generale al Allianz-Tiriac.
El spune ca Romania nu a mai trecut printr-o astfel de criza si ca un rol important in joaca acum strategia noului guvern.
"Noi facem scenarii cu privire la impactul crizei in piata, dar guvernul si politica lui joaca un rol foarte important, pentru ca piata asigurarilor se afla undeva la capatul circuitului economic. Daca economia merge bine, creste cererea de asigurari, iar daca economia scade, se reduce si cererea de asigurari, dar nu proportional. Sunt linii de asigurari avantajate de criza, cum ar fi cele de credite comerciale", afirma Badea.
Criza economica a afectat piata asigurarilor Casco pentru persoane fizice, a carei crestere a incetinit in ultima luna din cauza scaderii vanzarilor de masini noi. Pe partea de clienti corporate, Badea spune ca sumele alocate de companii pentru programe de asigurare au scazut.
"Acum e perioada de reinnoire pentru conturile corporate si am observat ca toti managerii sunt interesati sa scada costurile. Bugetele alocate programelor de asigurare au scazut cu 10-20%. Unii manageri opteaza pentru o fransiza mai mare (partea din paguba suportata de asigurat, pe masura ce aceasta creste, scade prima platita - n.r.), iar altii isi asuma riscurile mici, dar nu renunta de tot la asigurare."
Badea sustine ca in conditiile in care businessul asiguratorilor incetineste, unii dintre ei vor lua in calcul cresterea tarifelor, in special pe auto, dar ca Allianz-Tiriac nu va lua o astfel de masura.
"In situatii de criza cresterea tarifelor are un pericol major, pentru ca ar putea fi putini clienti care sa isi permita sa le plateasca, iar oferta si cererea nu se mai intalnesc."
Pentru multi asiguratori 2009 va fi poate cel mai greu an, deoarece nu vor mai exista cresterile cu care s-au obisnuit pana acum.
"Daca nu mai merg segmentele de business cu care ne-am obisnuit pana acum, trebuie sa cautam nise. In loc sa fii in continuare concentrat pe segmente care au avut cresteri foarte mari, te specializezi foarte bine pe nise. In infrastructura, de exemplu, vor exista in continuare investitii, iar o alta nisa este aviatia", a mai spus directorul executiv de asigurari generale al Allianz-Tiriac.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO