Bănci și Asigurări

Allianz iese la atac: Asigurarea caselor prin două poliţe afectează vânzările

Allianz iese la atac: Asigurarea caselor prin două poliţe afectează vânzările

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Ciprian Botea

03.09.2012, 00:07 2153

Allianz-Ţiriac, a treia companie din piaţa asigurărilor generale, afirmă că modificarea legii privind asigurarea obligatorie de locuinţă, care practic obligă proprietarii să încheie două poliţe pentru acelaşi imobil, complică procesul de vânzare şi obligă companiile să caute soluţii pentru a convinge clienţii să nu renunţe la asigurare.

"Majoritatea celor care deţin o asigurare de locuinţă beneficiază de protecţie pentru sume asigurate de valori mult superioare valorii de 20.000 de euro, paleta de riscuri acoperite fiind, de asemenea, mai largă. Aceşti clienţi nu-şi doresc să renunţe la protecţia casei la valoarea reală, dar de-acum înainte acest lucru înseamnă ca ei să achiziţioneze două poliţe. Noi încercăm să identificăm soluţii pentru ca acest proces să rămână pentru clienţi unul cât mai simplu", a declarat Aurel Badea, director executiv responsabil cu activitatea de subscriere asigurări generale în cadrul Allianz-Ţiriac.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a modificat luna trecută normele privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, iar de la 1 septembrie societăţile de asigurare pot încheia poliţe numai pentru sume şi riscuri suplimentare celor acoperite de asigurarea obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). PAID este deţinută de 13 societăţi de asigurări, acestea fiind singurele care pot intermedia vânzarea de poliţe obligatorii. Allianz-Ţiriac nu este membră a Pool-ului. Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 sau 20.000 de euro în funcţie de materialul de contrucţie al locuinţei şi costă 10, respectiv 20 de euro pe an. Cu alte cuvinte, proprietarii ale căror poliţe expiră după această dată sunt nevoiţi să încheie la reînnoire două poliţe, una facultativă şi una obligatorie, dacă doresc o sumă asigurată mai mare şi acoperiri suplimentare, cum ar fi despăgubiri în cazul daunelor provocate de incendii, explozii sau furturi din locuinţe.

Poliţele facultative încheiate înainte de 1 septembrie se vor derula fără modificări până la expirarea contractelor. Anterior, poliţele facultative puteau ţine locul celor obligatorii dacă acopereau şi cele trei riscuri prevăzute de poliţa obligatorie.

CSA a eliminat însă această facilitate în contextul în care competiţia pe piaţă s-a intensificat în ultimul an, iar Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - compania care emite poliţele obligatorii - a pierdut în mod constant clienţi, ajungând la un portofoliu de numai 400.000 de contracte.

Pool-ul a fost concurat puternic de către societăţile de asigurări, care au aruncat pe piaţă poliţe care au un preţ similar cu cel al asigurării obligatorii, dar acoperă mai multe riscuri. De altfel, oficialii CSA au criticat în trecut companiile de asigurări care au făcut concurenţă neloială PAID prin reducerea agresivă a preţurilor şi prin utilizarea în cadrul proceselor de vânzare a poliţelor facultative a unor sintagme ce făceau trimitere la asigurarea obligatorie.

Conform calculelor iniţiale, pe baza cărora au fost stabilite primele de asigurare, sistemul de asigurări obligatorii ar fi trebuit să cuprindă tot fondul locativ din România, adică peste 8 milioane de case şi aparta­mente. Potrivit ultimelor date publicate de CSA, la finalul anului trecut erau în vigoare aproximativ cinci milioane de poliţe facultative şi obligatorii.

"Căutăm să găsim pârghiile prin care gradul de cuprindere în asigurare să rămână cel puţin la nivelul actual şi în acest sens avem discuţii cu toate instituţiile active pe piaţă. Este în interesul tuturor să avem un număr cât mai mare de locuinţe asigurate la valoarea lor reală şi nu doar împotriva riscurilor catastrofice", a mai spus Aurel Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO