Bănci și Asigurări

Allianz Pensii are jumatate din pierderea pietei: 107 mil. euro

Allianz Pensii are jumatate din pierderea pietei: 107 mil. euro

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private: Aceste pierderi nu afecteaza perioada de recuperare a investitiilor, vom fi pe profit probabil peste zece ani, ci imaginea companiilor de pensii, pentru ca dispar bani din capitalul social, care reprezinta totusi soliditatea financiara a unei companii.

22.04.2009, 00:00 37

Allianz-Tiriac Pensii Private, al doilea jucator din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cu peste un milion de clienti, a inregistrat anul trecut cea mai mare pierdere din aceasta piata, de aproape 107 mil. euro (392 mil. lei), din cauza comisioanelor platite agentilor de marketing, potrivit raportului pentru 2008 publicat ieri de companie.
Allianz-Tiriac Pensii cumuleaza astfel jumatate din pierderea totala a pietei pensiilor private obligatorii in 2008, estimata la peste 200 mil. euro. Fata de 2007, pierderea companiei a crescut de aproape 20 de ori, comisioanele platite in 2008 fiind de circa 103 mil. euro. Primul jucator de pe aceasta piata, ING, a raportat pentru anul trecut un rezultat negativ de 43 mil. euro, in conditiile unei valori a comisioanelor de 41 mil. euro.
Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, spune ca acest rezultat a fost cauzat de o decizie recenta a Ministerului de Finante, care a schimbat modalitatea de inregistrare a cheltuielilor legate de comisioanele platite agentilor de marketing pentru clientii pe care ii aduc fondurilor de pensii. Initial, acestea trebuia amortizate pe termen lung, insa Finantele au decis ca aceste costuri sa fie inregistrate in totalitate in anul in care se incepe colectarea contributiilor de la clienti, sub forma cheltuielilor curente, ceea ce a lovit puternic rezultatele financiare ale administratorilor.
"Initial trebuia sa se faca la fel ca in asigurari de viata, unde cheltuielile de achizitie pentru contractele pe termen lung se amortizeaza pe toata perioada contractului. In pensii, este vorba de perioade de 20-30 de ani. Comisia de specialitate din Ministerul de Finante nu a inteles insa acest lucru, este anormal ce a decis. Refuzand aceasta amortizare, pierderile companiilor de pensii sunt uriase", afirma Andanut.
Impactul acestei decizii asupra rezultatelor administratorilor a fost atat de puternic deoarece in 2008 companiile au platit cea mai mare parte a comisioanelor catre agenti, dupa finalul campaniei initiale de aderare, care s-a desfasurat in perioada septembrie 2007-ianuarie 2008.


Isi reduc capitalurile sociale pentru a acoperi pierderile
Toate companiile de pensii au incheiat anul trecut cu pierderi semnificative.
Generali, al treilea jucator din piata pensiilor obligatorii, a pierdut 25 mil. euro in 2008, Aviva - 11 mil. euro, BT Aegon - 9,5 mil. euro, AIG - 8 mil. euro, Omniasig - 3,5 mil. euro, Prima Pensie - 3,2 mil. euro, iar OTP - 0,4 mil. euro.
In cazul tuturor administratorilor, peste 90% din pierdere este determinata de costurile legate de comisioanele agentilor.
"In perioada urmatoare, vom vedea probabil o reducere a capitalurilor sociale pentru a acoperi pierderile. Noi am majorat recent capitalul cu 320 de milioane de lei si vom fi obligati probabil sa il reducem. Aceste pierderi nu afecteaza perioada de recuperare a investitiilor, vom fi pe profit probabil peste zece ani, ci imaginea companiilor de pensii, pentru ca dispar bani din capitalul social, care reprezinta totusi soliditatea financiara a unei companii", explica directorul general al Allianz-Tiriac Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO