Bănci și Asigurări

Alpha Bank a trecut de la pierderi de 26,7 mil. lei în 2015 la un profit net de 114,5 mil. lei în 2016

Sergiu Oprescu

Sergiu Oprescu

Autor: Anelis Baciu

22.06.2017, 00:05 404
Alpha Bank, cea mai mare bancă cu capital grecesc din piaţa locală, a înregistrat anul trecut un profit net conform standardelor internaţionale de contabilitate IFRS de 114,5 milioane de lei, după ce anul anterior încheiase cu pierderi de 26,7 milioane de lei, potrivit datelor transmise de bancă pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie 2017.
 
Alpha Bank, pre­zentă în top 10 al celor mai mari bănci după active, a fost anul trecut cea mai profi­tabilă dintre băncile româneşti cu capital grecesc. Spre comparaţie, Banca Românească, controlată de National Bank of Greece (NBG), a raportat un profit de 24 milioane de lei, în timp ce Piraeus Bank, controlată de grupul grecesc cu acelaşi nume, a înregistrat o pierdere de peste 27 milioane de lei. Rezultatul bun raportat de Alpha pe pan local în 2016 este efectul „unei foarte corecte administrări a costurilor“, potrivit lui Sergiu Oprescu, CEO al băncii. Acesta declara într-un interviu acordat ZF la finalul anului trecut că în 2017 banca pe care o conduce se va concentra pe creşterea organică, pe o anumită robusteţe a profitabilităţii şi pe un control foarte bun al cheltuielilor.
 
Revenirea pe profit a Alpha Bank a fost determinată în principal de scăderea provi­zioa­ne­lor concomitent cu creş­terea veniturilor opera­ţionale. O influenţă pozitivă asupra câştigului obţinut de Alpha Bank România în 2016 a venit şi în urma vânzării participaţiei la bancă din Republica Moldova - Victoriabank - către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO