Bănci și Asigurări

„Am fugit de la greci şi am pus banii la Bank of Cyprus, crezând că vor fi în siguranţă“

„Am fugit de la greci şi am pus banii la Bank of...

Autor: Anelis Baciu

03.04.2013, 09:00 3380

„Am fugit de frica răului, de la greci, dar am dat peste un rău şi mai mare. Mi-am retras depozitele de la Bancpost şi le-am adus la Bank of Cyprus, crezând că vor fi în siguranţă. Acum mi-e teamă că ne vor lua banii de tot. Nu aveam depozite foarte mari, dar totuşi sunt economiile mele, am muncit pentru ele. Am venit la bancă să cer nişte explicaţii, lămuriri”,  a afirmat un pensionar în vârstă de 60 de ani, unul dintre puţinii clienţi pe care ZF i-a întâlnit ieri în faţa sucursalei de pe Calea Dorobanţilor a Bank of Cyprus, în a doua zi de la suspendarea operaţiunilor pe timp de o săptămână. Bancomatele continuă totuşi să funcţioneze.

Alţi clienţi au fost mai prevăzători şi şi-au retras depozitele de la sucursala locală a Bank of Cyprus pentru că nu mai au încredere în ceea ce spun autorităţile.

„Am retras toţi banii pe care compania îi avea în depozite la sucursala locală a Bank of Cyprus, imediat după adoptarea măsurilor de taxare a economiilor în Cipru. Mă aşteptam ca aşa ceva să se întâmple şi în România, nu am crezut nicio clipă declaraţiile autorităţilor. În Cipru nu am reuşit să retragem banii, în schimb în România i-am retras imediat, nu am mai aşteptat, nu am vrut să riscăm. Aveam 100.000 de euro în cont”, a spus G.C., reprezentant al unei companii de consultanţă cu afaceri şi în Cipru.

El crede că cei care şi-au depus banii la Bank of Cyprus pentru a obţine venituri mai mari din dobânzi ar fi trebuit să fie mai prudenţi. De aceeaşi părere este şi Adrian, în vârstă de 29 de ani, care venise la bancă în calitate de reprezentant al unei firme de înmatriculări auto.

„Poate că oamenii cu depozite la Bank of Cyprus trebuia să fie atenţi unde îşi plasează economiile, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat în Grecia. Situaţia de acolo trebuia să fie un semnal de alarmă. Grecia, Cipru pentru mine sunt la fel. Eu nu am depozite la ei, economiile le ţin la bănci sigure. Am venit la bancă să efectuez tranzacţii la bancomat pentru firmă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO