Bănci și Asigurări

America majorează dobânzile, dar dolarul scade din cauză că salariile americanilor au crescut prea puţin, cu numai 0,2% în februarie

Janet Yellen, preşedinta băncii centrale americane

Janet Yellen, preşedinta băncii centrale americane

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2017, 00:04 876
Janet Yellen, preşedinta băncii cen­trale americane (Fed), ar putea iniţia o ac­cele­rare a majorărilor de dobânzi la dolar la ur­mă­toa­rea şedinţă de politică monetară de săptă­mâna aceasta în condiţiile în care banca cen­trală va reacţiona la o economie pe punctul de a atinge o ocupare completă a forţei de muncă şi la o apropiere a ratei inflaţiei de ţintă, scrie Financial Times.

O majorare a dobânzilor pe termen scurt cu un sfert de punct este probabilă la şedinţa din această săptămână, însă după ce datele privitoare la situaţia locurilor de muncă au depăşit estimările Wall Street-ului, traderii an­terior sceptici pariază acum că Fed-ul îşi va putea atinge proiecţiile lansate în decembrie privitoare la un total de trei majorări de rate în acest an, unii analişti anticipând chiar patru.

Perspectiva unei reforme fiscale rămâne profund ambiguă, iar Yellen nu a menţionat posibilitatea unor stimulente fiscale în dis­cursul său din această lună, concentrând jus­tificarea majorării dobânzilor pe progresele economiei reale.

Potrivit datelor oficiale, un număr de 235.000 noi locuri de muncă au fost create în plus în februarie, iar şomajul a coborât la 4,7%.

Există de asemenea semne privitoare la o perspectivă mai robustă legată de inflaţie, rata acesteia situându-se sub ţinta de 2% a Fed-ului. Strategii au devenit de asemenea mai încre­zători că Statele Unite vor fi ca­pabile să facă faţă oricăror riscuri externe.

Dacă vor exista semne că economia ame­ricană se supraîncălzeşte, Fed-ul ar putea să în­ceapă să se simtă obligat să-şi accelereze în plus ritmul majorărilor de dobânzi sau să grăbească momentul când va permite bilanţului său să scadă.

Dolarul american a scăzut în raport cu cele mai importante monede rivale la sfârşitul săptămânii trecute, suferind cel mai puternic declin de o zi din luna ianuarie după publicarea datelor privitoare la piaţa muncii, pe fondul dezamăgirii referitoare la creşterea doar gra­duală a salariilor. Salariile au avansat cu doar 0,2% în februarie.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,8% până la 101,21, cel mai profund declin înregistrat de acesta din 31 ianuarie.

Dolarul a fost de asemenea sub presiune după vestea că BCE a discutat posibilitatea majorării dobânzilor înainte de finalul programului său de relaxare cantitativă, potrivit Reuters.

La nivelul săptămânii, indicele a înre­gistrat o scădere de aproximativ 0,3%, punând capăt unei perioade de patru săp­tămâni de creşteri pentru dolar, creşterea totală ridicându-se la aproape 2%, potrivit Marketwatch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO