Bănci și Asigurări

ANAF a încasat suplimentar 5 mld. lei din TVA la 10 luni, cu venituri totale de 165,3 mld. lei

ANAF a încasat suplimentar 5 mld. lei din TVA la 10...

Autor: Raluca Ghinea

11.11.2015, 14:04 588

"Menţionăm faptul că, din cele 11,24 miliarde lei colectaţi în plus faţă de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezintă o creştere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste creşterea economică din primele 10 luni. Diferenţa rezultată după eliminarea impactului creşterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale", se arată într-un comunicat al ANAF.

La bugetul de stat s-au încasat aproape 116,84 miliarde lei, cu 11,33% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii generale a volumului obligaţiilor fiscale declarate cu 4,3%.

Impozitul pe profit a adus încasări de 13,05 miliarde lei, în urcare cu 11,2%, pe fondul creşterii de viramente înregistrate de la agenţii economici cu 9,3% şi a impozitului virat de băncile comerciale cu 89,5%. Totodată, la creşterea încasărilor a contribuit intensificarea inspecţiilor fiscale la contribuabili identificaţi cu risc fiscal asociat preţurilor de transfer, selectaţi în baza analizei de risc.

Fiscul a obţinut venituri din impozitul pe venit de circa 21,64 miliarde lei, cu 13,19% mai mari, datorită creşterii nivelului salariului minim, intensificării controalelor privind combaterea subdeclarării impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale şi creşterii gradului de colaborare cu Inspecţia Muncii.

Încasările din TVA au fost de aproximativ 47,92 miliarde lei, majorate cu 11,8%, în condiţiile reducerii cotei TVA la alimente şi băuturi nealcoolice de la 1 iunie.

În domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, veniturile colectate au urcat cu 8%, la 21,45 miliarde lei.

La bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate s-a înregistrat o majorare a încasărilor cu 13%, la 17,38 miliarde lei.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a consemnat, în schimb, o scădere cu 8,59%, la 29,7 miliarde lei. Încasările sunt influenţate negativ de reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiei datorate de angajator şi de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii în urma majorării cotei de contribuţie la 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO