ANAF contraatacă: Menţinem noua procedură a înregistrării în scop de TVA pentru că sunt multe cazuri de fraudare a bugetului cu sute de mil. de euro de către marii contribuabili

15 ian 2016 Ziarul Financiar

 ANAF a prelungit cu 30 de zile termenul pentru depunerea formularului de către marii contribuabili pentru înregistrarea în scopuri de TVA, prin care li se solicită un volum mare de informaţii şi documente suplimentare, după ce Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi-a exprimat nemulţurimile.

"Funcţionarea firmelor este în prezent blocată de completarea formularului D088 prin care ANAF solicită într-un termen scurt, un volum foarte mare de informaţii, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacităţii de a desfăşura activităţi în sfera de aplicare a TVA. Unele dintre aceste informaţii sunt extrem de greu sau imposibil de obţinut în termenul acordat, câteva cerinţe încalcă legislaţia privind confidenţialitatea unor date personale, în timp ce numeroase informaţii din cele solicitate sunt deja în posesia ANAF sau a altor autorităţi publice", a transmis vineri dimineaţă, într-un comunicat, Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

În replică, Fiscul spune că înţelege reacţia CDR, dar doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare.

"Astăzi (vineri - n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicată CDR încă din cursul zilei de ieri (joi - n.r.), se arată într-un comunicat al ANAF.

Totodată, autoritatea menţionează că are instrumentată o cazuistica bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care menţinerea acestei proceduri este imperios necesară.

Asociaţiile şi organizaţiile membre CDR au atras atenţia ANAF în repetate rânduri că această procedură impune o povară administrativă excesivă şi abuzivă asupra contribuabililor oneşti, iar recomandările făcute de experţii fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial şi minimal în modificările recente aduse formularului D088, consideră organizaţia.

"Clienţii oneşti ai consultanţilor din CDR sunt beneficiarii direcţi ai relaxării fiscale, consecinţă a diminuării evaziuniii fiscale, diminuare ce se datorează în mare măsură şi acestei proceduri, fapt cunoscut de consultanţii fiscali ai acestora, familiarizaţi cu dimensiunea şi metodele de evaziune fiscală în domeniul TVA", punctează ANAF.

Fiscul intenţionează să prezinte în perioada următoare cazuri şi scheme de fraudare a bugetului de stat de către firme din categoria marilor contribuabili, potrivit preşedintelui ANAF, Gelu Diaconu.

Coaliţia apreciază că lupta împotriva evaziunii fiscale nu trebuie să aibă consecinţe negative asupra contribuabililor oneşti şi că obiectivul principal al administraţiei fiscale trebuie să fie reducerea birocraţiei şi a costurilor administrative şi încurajarea conformării voluntare.

"Administraţia fiscală dintr-o economie modernă trebuie să fie aspră cu cei care încalcă legea dar, în egală măsură, prietenoasă cu firmele care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea normele legale în vigoare", a mai transmis CDR.

 
Vedeţi AICI comunicatul integral al CDR
 
Reacţia ANAF:

”Putem înţelegem reacţia CDR, însă doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astăzi, termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicată CDR încă din cursul zilei de ieri.

Subliniem faptul că ANAF are instrumentată o cazuistica bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care menţinerea acestei proceduri este imperios necesară.

Clienţii oneşti ai consultanţilor din CDR sunt beneficiarii direcţi ai relaxării fiscale, consecinţă a diminuării evaziuniii fiscale, diminuare ce se datorează în mare măsură şi acestei proceduri, fapt cunoscut de consultanţii fiscali ai acestora, familiarizaţi cu dimensiunea şi metodele de evaziune fiscală în domeniul TVA.

Intenţionăm ca în zilele următoare să prezentăm opiniei publice cazuri şi scheme de fraudare a bugetului de stat de către firme din categoria marilor contribuabili.” - Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF

 
 
Cuvinte cheie:
anaf
, buget
, contribuabili
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide