Bănci și Asigurări

Analiştii: Brexitul a amplificat volatilitatea pe piaţa valutară şi piaţa monetară, ducând şi la ieşiri de capitaluri, inclusiv din titluri de stat. Ieri, pieţele s-au mai stabilizat

Analiştii: Brexitul a amplificat volatilitatea pe piaţa...

Autor: Claudia Medrega

28.06.2016, 00:08 283

Percepţia de risc pe piaţa financiară internă s-a intensificat în urma rezul­tatului referendumului pri­vind Brexitul ducând la ieşiri de capitaluri, inclusiv din titluri de stat, precum şi la creşterea volatilităţii pe piaţa valutară şi piaţa monetară, susţin unii analişti. Ieri, pieţele s-au mai stabilizat, iar analiştii apreciază că România va rezista la şocuri mai bine decât majoritatea celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Costul leilor a ajuns la maximul ultimelor cinci luni, influenţat de decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană. Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căruia se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a urcat vineri la 0,85% pe an, cu 12% peste nivelul din şedinţa precedentă. Ieri, Robor a rămas pe acelaşi palier, la 0,84%.

Pe piaţa valutară, moneda naţională s-a depreciat vineri faţă de euro cu 0,4%, cotaţia urcând la 4,5366 lei/euro, ceea ce reprezintă cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2015 încoace. Monedele Europei emergente au pierdut teren faţă de euro. Valutele din regiune au fost însă mult mai volatile, forintul şi zlotul închizând cu o depreciere de peste 1% şi 2%. Ieri, cotaţia de referinţă anunţată de BNR a coborât cu aproape 0,5%, la 4,5152 lei/euro. Şi alte monede au recuperat o mare parte din pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO