Bănci și Asigurări

Analistii despre euro: Nu vom primi inca un bonus de la UE

Analistii despre euro: Nu vom primi inca un bonus de la UE
25.06.2009, 00:00 31

Obiectivul de adoptare a monedei unice europene de catre Romania in anul 2015 devine mult prea ambitios, chiar irealizabil, daca nu este grabit procesul de convergenta, afirma analistii.

Recesiunea si cei doi ani electorali pe care ii prinde Romania pe durata procesului de adoptare a euro sunt doar doua dintre obstacolele cu care ne confruntam, au explicat analistii prezenti la seminarul organizat marti de BNR, "Experienta Slovaciei in pregatirea adoptarii euro", la care au fost invitati oficiali din banca centrala slovaca.
"Slovaciei i s-a acordat un bonus. Dupa cum au recunoscut, li s-au trecut cu vederea unele tinte nerealizate. Noi deja ne-am luat bonusul in 2007, cand am fost acceptati in Uniunea Europeana fara sa indeplinim criteriile economice, politice si nici pe toate celelalte. Este putin probabil ca vom mai avea un al doilea bonus de la UE, nu vor face compromisuri in adoptarea euro daca nu suntem pregatiti. Oficialii europeni, dupa cum se vede, ne critica pe diverse capitole", spune Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA).
Pentru adoptarea euro, Romania va trebui sa indeplineasca cele cinci criterii de la Maastricht, legate de inflatie, rata dobanzii pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publica si cursul de schimb. Dintre acestea, Romania indeplineste in prezent doar criteriul legat de datoria publica.
"Cel mai greu va fi de indeplinit criteriul inflatiei. In orice caz, adoptarea euro ar trebui sa fie o prioritate nationala. Mai ales ca masurile pe care trebuie sa le ia Romania sunt oricum binevenite, cu sau fara adoptarea euro", a spus Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
"Pe langa criteriile de convergenta nominala, trebuie sa ne armonizam ciclul economic cu cel al zonei euro si sa atingem standardele zonei euro in termeni de convergenta reala", a mentionat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac.
 
Avantaje, dar si dezavantaje
Principalul dezavantaj al adoptarii euro este pierderea autonomiei politicii monetare si de curs de schimb, astfel ca Romania va avea la dispozitie numai politica fiscala in a corecta dezechilibrele care apar, explica analistii.
"Avem nevoie de strategii clare. Sa nu uitam de socurile exogene care ar putea aparea din alte cauze, deci nu din cauze de pe plan local", apreciaza Pal.
Astfel ca nici adoptarea prematura a euro nu este recomandata de specialisti, adica nici inainte de anul 2015, acesta fiind considerat totusi "un termen rezonabil". Oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca Romania nu trebuie sa se gandeasca la adoptarea euro inainte sa fie pregatita si inainte sa-si alinieze structurile economice, politice si sociale la cele din zona euro - adica convergenta reala.
"E ca si cum am vrea sa intram intr-un grup select, am avea bani sa platim taxa de membru, dar trebuie sa ne gandim ca dupa, ceilalti nu ne vor plati consumatia", comenteaza Anghel.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO