Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Activele bancare au ajuns la maxime record

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Activele bancare...

Autor: Roxana Rosu

22.08.2017, 11:05 190

Volumul total al activelor bancare a crescut cu 1,3% în primele şase luni ale anului, faţă de finalul lui 2016, la 398,6 miliarde lei (87,5 miliarde euro, un nivel record.

Totodată, profitul anualizat s-a majorat cu 13,1% an/an, la 2,7 miliarde lei (0,6 miliarde euro) în prima jumătate a anului curent.

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă în iunie, cu 0,72 puncte procentuale lună/lună şi cu 2,98 puncte procentuale an/an, la 8,32%, în convergenţă spre nivelul minim din 2009.

”Statisticile publicate de Banca Naţională a României (BNR) indică continuarea tendinţei de ameliorare a performanţei sectorului bancar în primul semestru al anului curent, evoluţie influenţată de climatul macro-financiar pozitiv şi de continuarea eforturilor de restructurare a activelor neperformante”, comentează  Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Pe piaţa monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadenţele foarte scurte, evoluţie influenţată de excesul de lichiditate: overnight la 0,2%/0,48%. Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani la 3,89%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO