Bănci și Asigurări

Anuntarea majorarilor a dus Transilvania la 7.000 lei/actiune

22.03.2004, 00:00 16

Capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania a crescut vineri cu 6 milioane de dolari, ajungand la 210 milioane de dolari, dupa ce banca a anuntat ca intentioneaza sa deruleze in perioada urmatoare doua majorari de capital, din care una prin aporturile actionarilor. Pretul actiunilor a depasit la Bursa 7.000 de lei, in crestere cu peste 50% de la inceputul anului. Banca va acorda actionarilor dreptul sa subscrie o actiune la pretul de 3.500 de lei pentru fiecare zece actiuni detinute, alaturi de 0,275 actiuni gratuite pentru fiecare titlu detinut in contul profitului obtinut in 2003.
In sedinta bursiera de vineri cotatia actiunilor bancii a atins un nou maxim istoric de 7.100 lei/actiune, in timp ce ultimele tranzactii de pe piata s-au realizat la 7.000 lei/actiune, cu 3% mai mult fata de pretul de inchidere anterior. Actiunile au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu peste 500 de operatiuni in valoare de 44,5 miliarde de lei. Cresterea de vineri a cotatiei s-a produs in ciuda faptului ca brokerii se asteptau la o usoara presiune la vanzarea cauzata de micii investitotri care isi lichideaza o parte a plasamentului in actiunile bancii pentru a putea subscrie in cadrul majorarii.
Azi este ultima zi in care se mai pot cumpara actiunile bancii pentru a beneficia de dreptul de a subscrie actiuni, iar brokerii se asteapta pentru sedinta bursiera de marti la o scadere de cateva procente a cotatiei. O alta scadere, seminficativa este de asteptat dupa trecerea datei de inregistrare, care va identifica actionarii bancii care vor primi actiunile gratuite in contul profitului inregistrat de banca anul trecut. Data de inregistrate care va fi propusa actionarilor de catre conducerea bancii este 21 aprilie.
Banca Transilvania a incheiat anul trecut cu un profit brut preliminat de 557 miliarde de lei, in crestere in termeni nominali cu 3,5% fata de cel inregistrat cu un an in urma, si cu 12% mai mare fata de bugetul de venituri si cheltuieli. Profitul net al bancii pe anul trecut nu a fost facut public. Actiunile bancii se tranzactioneaza la Bursa de valori la un PER (raport dintre profit si valoare de piata), de 14-15, numarandu-se alaturi de BRD si Petrom printre cele mai scmpe actiuni de pe piata de capital din acest punct de vedere.
Cel mai impotrant actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine un pachet de 15% din actiuni. Printre principalii cumparatori de actiuni ale Transilvania la Bursa de la inceputul anului s-au numarat mai multe fonduri straine de investitii, care au ajuns impreuna la o detinere de 8%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO