Bănci și Asigurări

Cum arată piaţa asigurărilor din România comparativ cu alte state membre din UE. Nivelul cerinţei minime de capital şi solvabilitatea asigurătorilor din România sunt la cel mai mic nivel dintre ţările din Spaţiul Economic European. România, Ungaria şi Bulgaria se află sub media regiunii

Autor: Mircea Nica

19.04.2023, 17:20 174

Activele totale ale companiilor de asigurări au ajuns după 9 luni/2022 la 25,8 mld. lei, cu 14% peste nivelul din 9 luni/2021, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor ASF În ceea ce priveşte datoriile asigurătorilor, ritmul de creştere a fost mai accentuat decât cel al activelor în primele nouă luni din 2022, de 18% faţă de primele nouă luni din 2021, nivelul datoriilor ajungând la 19,76 mld. lei.

Piaţa asigurărilor din România avea la finalul primelor nouă luni din 2022 un nivel al cerinţei minime de capital (MCR) şi cerinţa de solvabilitate (SCR) sub nivelul mediu al Spaţiului Economic European, potrivit unei analize realizate de European Securities and Markets Authority (ESMA) citată într-un raport de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

La finalul luniii septembrie 2022, piaţa asigurărilor din România avea un nivel al solvabilităţii de 1,59, în timp ce rata MCR se afla la 3,70, fiind cele mai mici rate dintre cele 10 state membre UE prezentate în analiza ESMA, care mai includ Spania, Polonia, Italia, Ungaria, Germania, Franţa, Cehia, Bulgaria şi Austria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO