Bănci și Asigurări

Ardaf cere bani actionarilor pentru a-si acoperi pierderile

Ardaf cere bani actionarilor pentru a-si acoperi pierderile

Stanislav Uma, 41 de ani, a fost numit presedinte si director executiv al Ardaf

05.03.2009, 00:00 28

Asiguratorii Ardaf si Generali, controlati de holdingul Generali PPF, vor continua sa primeasca si anul acesta fonduri de la actionari, fie pentru a acoperi pierderile de anul trecut, fie pentru a continua dezvoltarea activitatii.

"Majorarea de capital va fi mai mare la Ardaf decat la Generali. In cazul Ardaf o parte din bani vor fi utilizati pentru acoperirea pierderilor de anul trecut, iar restul pentru a sustine activitatea pe asigurari generale. La Generali nu este vorba de pierderi, majorarea este necesara pentru a sustine cresterea pe retail", a declarat Marie Kovarova, directorul general al Generali Asigurari, al noualea asigurator de pe piata. Ea nu a precizat care va fi valoarea majorarii de capital si care sunt pierderile sau profiturile inregistrate, rezultatele nefiind inca auditate.
Generali PPF, holding creat la inceputul anului trecut de grupurile Generali (Italia) si PPF (Cehia) pentru a reuni operatiunile acestora din Europa Centrala si de Est, a incheiat recent preluarea asiguratorilor Ardaf si RAI de la fondul PPF Investments, proces care a inceput in 2008, valoarea tranzactiei fiind de circa 80 mil. euro.
Cu trei companii de asigurari in portofoliu - Generali, Ardaf si RAI -, holdingul a devenit astfel al patrulea grup de pe piata locala, dupa Vienna Insurance, Allianz si Groupama, cu prime brute subscrise totale de 789 mil. lei (214 mil. euro), ceea ce inseamna o cota de piata de aproape 9%. Generali PPF mai detine compania Generali Pensii, al treliea jucator din pensii obligatorii (pilonul II), care urmeaza sa intre pe piata pensiilor facultative (pilonul III).
Recent, holdingul a numit un nou presedinte si director executiv la Ardaf, pe Stanislav Uma, un ceh in varsta de 41 de ani care a lucrat in ultimii sase ani la Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurari din Cehia a holdingului, iar anterior a activat in domeniul bancar.
"Holdingul va lansa in curand o oferta de preluare a participatiilor actionarilor minoritari ai Ardaf, asa cum prevede legea. Acum analizam conditiile ofertei", afirma Uma, care l-a inlocuit pe Daniel Tudor. Generali PPF detine 82% din Ardaf, 99,9% din RAI si circa 84% din Generali.
Reprezentantii celor trei asiguratori nu au precizat bugetele pentru 2009, spunand ca piata se schimba foarte repede. "Targetul grupului este sa nu pierdem bani, iar daca va fi necesar sa taiem din costuri, vom lua masuri. Acum nu dam afara angajati, dar nimeni nu stie ce se va intampla in 2009", spune Kovarova, directorul general al Generali.
Companiile holdingului vor activa separat pe piata romaneasca, fiecare urmand sa aiba propria echipa de conducere si sa isi pastreze propriul brand, urmand sa identifice insa sinergii operationale pentru a-si reduce costurile. Strategia multibrand are si grupul Vienna Insurance (Austria), care detine pe piata locala cinci asiguratori cu nume diferite.
"Prioritatea noastra in 2009 nu va fi cresterea cotei de piata, ci sa avem companii sanatoase. Nu vrem sa cumparam cota de piata si sa pierdem bani", a mai spus Kovarova.
Holdingul Generali PPF este prezent in 13 tari din Europa Centrala si de Est, dar si in Rusia, si administreaza active de peste 10 miliarde de euro.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO